Nieuws

Algemeen | 25 jan 2019

Zorg en Zekerheid past het voorkeursbeleid aan

Vanaf 1 januari 2019 zullen er grote veranderingen plaatsvinden in de vergoeding van medicijnen. Om de stijgende kosten te dempen en onder controle te houden, voert de grootste verzekeraar van de regio, Zorg en Zekerheid vanaf 1 januari 2019 een voorkeursbeleid voor geneesmiddelen in. Dat betekent dat Zorg en Zekerheid van veel geneesmiddelen waarvan meerdere varianten beschikbaar zijn, nog maar één variant zal vergoeden. Dit wordt het voorkeursgeneesmiddel genoemd.

Zolang er wordt voldaan aan de regels en bepalingen in de Zorgverzekeringswet, mogen Nederlandse zorgverzekeraars zelf hun medicijnbeleid uitvoeren. Om zorgkosten te beperken, wordt voor veelgebruikte medicijnen door verschillende zorgverzekeraars de beste prijs onderhandeld. De arts schrijft voor op werkzame stof en de apotheek verstrekt van die werkzame stof het voorkeursmiddel van hun verzekeraar. De gekozen verzekeraar bepaalt welk merk er zal worden voorgeschreven en dit kan per verzekeraar verschillen.

Om niet mee te gaan in het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars, zullen patiënten zelf actie moeten ondernemen. Patiënten moeten vóór 2019 controleren of er een verandering plaats zal vinden in de vergoeding en zelf nadrukkelijk de kleine lettertjes lezen.

“Uw medicijn, uw keuze!”
Nadat het preferentiebeleid van start is gegaan, leveren apotheken de voorkeursmiddelen van de verzekeraar. Ook als er meerdere merken op de markt zijn. Als patiënten het voorkeursmedicijn niet willen gebruiken, maar voorkeur hebben voor een ander merk zullen zij dit zelf moeten betalen. Omdat het medicijn in dat geval niet onder het voorkeursbeleid valt, gaan deze kosten niet van de eigen risico af.

Als patiënten het belangrijk vinden om keuzevrijheid te behouden, kan er gekozen worden voor een verzekeraar die deze keuzevrijheid zal blijven bieden. Om daar zeker van te zijn, zullen patiënten zelf het beleid van de verzekeraar moeten controleren en desgewenst kiezen voor een verzekeraar die de keuzevrijheid zal waarborgen.

Bron: persbericht van House of Rebels in combinatie met Vereniging Eerstelijns Apothekers Rijnland

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.

Ontvang de nieuwsbrief