Algemeen | 13 aug 2018

Vrouwen met astma ontwikkelen vaak ook COPD

Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.

Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.

Overlapsyndroom
De dubbeldiagnose astma en COPD staat beter bekend als astma en COPD overlapsyndroom (ACOS). Volgens de onderzoekers bleken vrouwen met ACOS veel meer longaanvallen (exacerbaties), ziekenhuisopnames en een algeheel lagere kwaliteit van leven te hebben vergeleken met vrouwen die alleen astma of COPD hebben.

To: “Uit eerdere onderzoeken blijkt dat ACOS in de afgelopen jaren veel vaker bij vrouwen is geconstateerd en dat het sterftecijfer van de aandoening hoger ligt dan bij mannen. Dit laat zien dat dringend de risicofactoren in kaart moeten worden gebracht die geassocieerd zijn met ACOS om de gezondheid van vrouwen te verbeteren.”

De rol van roken
Onder die risicofactoren lijkt leefstijl de grootste rol te spelen, met name de leefstijlfactoren roken en obesitas. Vrouwen met een rookgeschiedenis van langer dan 5 jaar (een pak sigaretten per dag) ontwikkelden ACOS veel vaker dan degenen die minder of nooit sigaretten rookten.

ACOS had echter niet alleen invloed op rokers: 38% had namelijk nooit gerookt, maar kreeg toch met de aandoening te maken.

Overige risicofactoren
Factoren als opleidingsniveau en werkloosheid, die duiden op een lage sociaaleconomische status, bleken ook van invloed. Volgens de onderzoekers zouden die kunnen leiden tot een slechtere toegang tot zorg, onderbehandeling en een mindere therapietrouw. Deze factoren versterken bij elkaar de kans op het ontwikkelen van ACOS.

Preventiestrategieën
Om de precieze associatie te kunnen vastleggen is meer onderzoek nodig, zeggen de onderzoekers. Een ding waar ze in ieder geval hoopvol over zijn, is het feit dat de meeste van de geïdentificeerde risicofactoren aanpasbaar zijn. Het is dan ook zeer belangrijk dat er preventiestrategieën worden ontwikkeld die leiden tot een gezonde en actieve levensstijl. “De negatieve invloed van roken en obesitas op de gezondheid kan nog erger zijn voor mensen die al met astma of COPD leven. Deze preventiestrategieën zijn dus hard nodig”, besluit To.

Bron: Mijngezondheidsgids.nl

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.