Algemeen | 9 jan 2019

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie

Voedselallergieën komen wereldwijd steeds vaker voor. Bij het ontwikkelen van een voedselallergie is er een verstoring van het immuunsysteem, waardoor het lichaam ongevaarlijke eiwitten als gevaarlijk ‘ziet’. Omdat er nog geen effectieve lange-termijn genezing is, moeten mensen met een voedselallergie bepaalde voedingsmiddelen blijven vermijden.

De studie onderzocht of zogenaamde niet-verteerbare oligosachariden (een speciaal soort voedingsvezels) de werkzaamheid en verdraagzaamheid van nieuwe, nog experimentele immunotherapieën kunnen verbeteren. Zo’n immunotherapie is erop gericht om een patiënt, onder zorgvuldige bewaking, een steeds hogere dosis van het stofje waarvoor hij allergisch is toe te dienen, met als doel de allergie te verminderen.
In deze studie bootste men de darmomgeving na om het effect van oligosachariden op de darmwand bestuderen. Hieruit blijkt dat deze vezels de allergische reactie van T-cellen (bepaald type immuuncellen) kunnen onderdrukken en dat het immuunsysteem beter in balans blijft. Dit zou betekenen dat een dieet met deze vezels een allergische reactie mogelijk kan onderdrukken via effecten in de darm. Ook liet het onderzoek zien dat oligosachariden die in het bloed terecht komen, invloed kunnen hebben op immuuncellen die betrokken zijn bij de allergische reactie (basofielen). Deze immuuncellen werden minder actief na contact met de stof waarvoor zij allergisch waren. Een van de gevolgen hiervan is dat zij minder histamine kunnen uitscheiden en daardoor eventuele bijwerkingen van immuuntherapie zouden kunnen verminderen.

Tenslotte werd het effect van oligosachariden onderzocht op dendritische cellen, dat zijn een bepaald soort cellen in het immuunsysteem. In de studie werden ze eerst ‘allergisch’ gemaakt voor pinda-eiwitten. Het bleek dat deze voedingsvezels de ontregelde dendritische cellen zó konden beïnvloeden dat ze weer normaler functioneerden. Oligosachariden kunnen volgens de onderzoekers dus mogelijk een allergische immuunrespons bijsturen, wat de veiligheid en de effectiviteit van de immunotherapie zou kunnen ondersteunen.

Volgens de onderzoekers toont de studie dat niet-verteerbare voedingsvezels mogelijk een rol kunnen spelen in het bijsturen van het immuunsysteem, zowel indirect via effecten op de darm als direct via een effect op basofielen en dendritische cellen. Een volgende stap zou een klinische studie kunnen zijn waarin de effecten van een dieetinterventie met specifieke oligosachariden onderzocht worden bij patiënten die worden behandeld voor een pinda-allergie.

Bron: Gezondheid.be

Algemeen | 15 jan 2019

‘Helft mensen met voedselallergie is eigenlijk niet allergisch’

Tot de wanhoop van vele chef-koks blijken steeds meer mensen met een voedselallergie te kampen. Maar dat zit vooral tussen hun oren. Volgens een nieuwe studie zegt een op de twee Amerikanen allergisch te zijn, terwijl hij/zij dat niet is.

Algemeen | 13 jan 2019

10 vragen over het Wmo-abonnementstarief

Vanaf 1 januari 2019 verandert de eigen bijdrage voor de gemeentelijke hulp, zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per 4 weken. Voorheen werd gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage. Ieder(in) krijgt veel vragen over dit onderwerp, daarom zetten we de meest gestelde vragen op een rij. Bent u benieuwd wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent? Neem dan contact op met uw gemeente.

Algemeen | 11 jan 2019

Trijntje Oosterhuis zingt voor longonderzoek

Op zaterdag 26 januari organiseert het Longfonds samen met Philips het unieke zangevenement ADEMNOOT. Het streven is om met Trijntje Oosterhuis en zoveel mogelijk zangers en zangeressen het grootste koor van Nederland te vormen. Samen laten ze hun stem horen met maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor longonderzoek. Het repertoire bestaat uit meerstemmige nummers, gearrangeerd door Ton van Diepen, dirigent van Popkoor Prestige. Trijntje: ‘Met zoveel mensen tegelijk staan zingen, dat is te gek!’

Algemeen | 7 jan 2019

Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

Wereldwijd krijgt rond de 1 procent van de kinderen te kampen met een pinda-allergie. Soms is de reactie daarop zo hevig dat je lichaam in shock kan gaan. Gelukkig wordt er volop gewerkt aan een nieuw medicijn om daarmee komaf te maken.

Algemeen | 5 jan 2019

Nederland heeft nu ‘officieel’ de griep

Nederland heeft nu officieel te kampen met een griepepidemie. Dit heeft Nivel donderdag bekendgemaakt.

Algemeen | 3 jan 2019

Het Voedingscentrum introduceert eetwissels

Het Voedingscentrum lanceert een nieuwe campagne ‘de Eetwissel’. Hiermee wil het centrum een gezonder en duurzamer voedingspatroon stimuleren.