Algemeen | 19 apr 2018

Vaker shocklong na hartoperatie tijdens griepseizoen

Bij een hartoperatie kan het Acute Resporatory Distress Syndrome (ADRS) of ook wel shocklong ontstaan. De kans hierop is groter bij een hartoperatie tijdens het griepseizoen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

ARDS of Shocklong is een acute ontstekingsreactie van de longen. Het is een gevreesde complicatie na een operatie omdat het gepaard gaat met langdurige beademing en verhoogde sterfte. De oorzaak van ARDS staat niet vast, maar waarschijnlijk ontstaat deze heftige ontsteking doordat er meerdere beschadigingen tegelijkertijd optreden bij een hartoperatie.

In een groep van ruim 2000 patiënten die tussen 2009 en 2012 aan hun hart geopereerd werden, gingen de onderzoekers na hoe vaak een ARDS optrad in de eerste dagen na de operatie. Dit bleek het geval bij circa 6 procent van de patiënten. Hierna werden de gegevens gekoppeld aan de griepseizoenen. Geen van de patienten had overigens klachten van griep voor de operatie. Toch kreeg bijna tweemaal zoveel patiënten ARDS na een operatie in het griepseizoen dan daarbuiten. Ook de duur van beademing was langer in het griepseizoen.

Wat de precieze oorzaak is van de toename van ARDS tijdens het griepseizoen is nog onbekend. Een mogelijkheid is dat het griepvirus ongemerkt aanwezig is in de longen. En dat deze longen na een hartoperatie meer vatbaar zijn waardoor eerder ADRS ontstaat. Een mogelijk vervolg op dit onderzoek is om patiënten die aan hun hart geopereerd moeten worden, te testen op de aanwezigheid van griepvirus.

Bron: Gezondheid.be