Algemeen | 10 sep 2018

Uw input is van belang, vul daarom vandaag nog de flitspeiling in.

Heeft u of iemand binnen uw gezin ervaring met het gebruik van medicijnen op recept of met verschillende merken medicijnen? Dan nodigen wij u graag uit om de  flitspeiling medicatiewisseling in te vullen.

Het overkomt (long)patiënten regelmatig: bij de apotheek krijgt u een ander medicijn dan u gewend bent. U krijgt een medicijn met dezelfde werkzame stof maar van een merk.  Of het medicijn zit in een andere verpakking of toedieningsvorm. Dit komt door verschillende vormen van medicijninkoop van zorgverzekeraars en apothekers. Soms komt het doordat er een medicijntekort is. Het wisselen zonder medische reden kan grote impact hebben op (long)patiënten Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die wisselen zonder medische reden zich zieker voelen en het gevoel hebben dat ze hun ziekte minder onder controle hebben.

Van medicijnen met een zelfde werkzame stof zijn vaak meerdere merken beschikbaar. Als de arts bij het uitschrijven van een (herhaal)recept niet aangeeft dat je een bepaald merk moet hebben, kan de apotheker dus een ander merk meegeven. Wettelijk gezien mag de apotheker alleen een ander merk medicijn dan voorheen afleveren als de voorschrijver en de patiënt hiervoor toestemming geven. In de praktijk gebeurt dit helaas echter meestal zonder toestemming.

Als de arts een specifiek merk en ‘Medische noodzaak’ op het recept schrijft, geeft zij/hij daarmee aan dat het medisch onverantwoord is om de patiënt een ander merk te geven. Wettelijk gezien, mag de apotheker dan geen ander merk meegeven dan op het recept vermeld staat. Ook dit blijkt in de praktijk helaas lang niet altijd goed te gaan.

14 Patiëntenorganisaties, waaronder de Vereniging Nederland-Davos, zijn al enige tijd bezig om aandacht te vragen voor stop wisseling medicatie om niet medische redenen.

We willen hiermee bereiken dat bij bepaalde medicijnen en patiëntengroepen niet mag worden gewisseld van medicatie, omdat het risico op schade aan de gezondheid te groot is. Bij alle andere medicijnen mag er slechts één keer onder strenge voorwaarden worden gewisseld. Daarnaast moet de vermelding ‘medische noodzaak’ op een recept door de zorgverzekeraar en de apotheek gehonoreerd worden.

De organisaties willen hierover met het ministerie van VWS en alle betrokken partijen bindende afspraken maken. Daarbij moet optimale zorg voor de patiënt uitgangspunt zijn.

Graag willen we weten of u of iemand binnen uw gezin ervaring heeft met gebruik van medicijnen op recept en of u of uw gezinslid ervaring(en) heeft met medicatiewisseling. Hierdoor krijgen we nog beter inzicht in hoe vaak medicatiewisseling voorkomt.

Dus vul daarom de flitspeiling in het kost u heel weinig tijd https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/gebruikvanmedicijnen

Binnenkort komt er op onze website ook een stappenplan te staan dat u kunt volgen indien u te maken krijgt met medicatiewisseling. Wij houden u via onze social media op de hoogte over dit onderwerp.

Vereniging Nederland-Davos

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.