Algemeen | 11 jan 2019

Trijntje Oosterhuis zingt voor longonderzoek

Trijntje en Ton zijn laaiend enthousiast om er samen met alle zangliefhebbers een onvergetelijke dag van te maken. Ton: ‘Met zoveel mensen dit beleven geeft gewoon een enorme kick!’ Trijntje hoopt dat het weer net zo’n succes wordt als de eerste editie begin dit jaar: ‘Iedereen zong met hart en ziel mee. Echt kippenvel kreeg ik daarvan’.

Onzichtbare ziekte

Voor de meeste mensen is ademen vanzelfsprekend. Maar voor ruim 1,2 miljoen mensen in ons land met een longziekte, zoals astma of COPD is ademen een voortdurende strijd. Trijntje: ‘Aan de buitenkant kun je meestal niet zien dat mensen een longziekte hebben. Daarom is het goed dat we met ADEMNOOT aandacht voor longziekten vragen en het onzichtbare zichtbaar maken.’

Repertoire

De nummers die gezongen worden zijn onder andere Something inside so strong, Zoutelande, Can’t stop the feeling en Wereld zonder jou. Het evenement wordt gepresenteerd door Longfonds ambassadeur en actrice/zangeres Alexandra Alphenaar. Ook zij heeft er zin in: ‘Zingen voor het goede doel, om geld op te halen voor longonderzoek. Een mooiere combinatie is er niet, wat mij betreft!’

Anton’s Angels

Anton Steenhart is één van de deelnemers aan ADEMNOOT. Ondanks zijn gezonde en actieve leven werd hij begin dit jaar volkomen onverwacht getroffen door meerdere levensbedreigende longziekten. Anton: ‘De liefde voor het zingen en het koor waarin ik zing geeft mij veel kracht.’ Om hem te steunen in deze lastige periode komen zijn medekoorleden van Popkoor Prestige Amersfoort voor hem in actie. Samen halen ze als team ‘Anton’s Angels’ geld op voor longonderzoek.

Meer informatie

ADEMNOOT vindt plaats op 26 januari in het Klokgebouw in Eindhoven. Het evenement wordt georganiseerd door het Longfonds, in samenwerking met Philips. Samen strijden zij voor gezonde lucht en gezonde longen. Het is de tweede editie van dit unieke zangevenement waarmee geld wordt opgehaald voor longonderzoek. Inschrijven kan op ADEMNOOT.nl.

Bron: Longfonds

Algemeen | 15 jan 2019

‘Helft mensen met voedselallergie is eigenlijk niet allergisch’

Tot de wanhoop van vele chef-koks blijken steeds meer mensen met een voedselallergie te kampen. Maar dat zit vooral tussen hun oren. Volgens een nieuwe studie zegt een op de twee Amerikanen allergisch te zijn, terwijl hij/zij dat niet is.

Algemeen | 13 jan 2019

10 vragen over het Wmo-abonnementstarief

Vanaf 1 januari 2019 verandert de eigen bijdrage voor de gemeentelijke hulp, zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per 4 weken. Voorheen werd gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage. Ieder(in) krijgt veel vragen over dit onderwerp, daarom zetten we de meest gestelde vragen op een rij. Bent u benieuwd wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent? Neem dan contact op met uw gemeente.

Algemeen | 9 jan 2019

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie

Niet-verteerbare voedingsvezels, zoals die onder meer in groente voorkomen, lijken behulpzaam te zijn voor mensen met een voedselallergie. Onderzoek aan het universitair medisch centrum UMC Utrecht wijst er op dat deze vezels het ontregelde afweersysteem sneller weer in balans brengen. Daarom zouden zulke vezels mogelijk kunnen bijdragen als toevoeging bij de behandeling van bijvoorbeeld een pinda-allergie.

Algemeen | 7 jan 2019

Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

Wereldwijd krijgt rond de 1 procent van de kinderen te kampen met een pinda-allergie. Soms is de reactie daarop zo hevig dat je lichaam in shock kan gaan. Gelukkig wordt er volop gewerkt aan een nieuw medicijn om daarmee komaf te maken.

Algemeen | 5 jan 2019

Nederland heeft nu ‘officieel’ de griep

Nederland heeft nu officieel te kampen met een griepepidemie. Dit heeft Nivel donderdag bekendgemaakt.

Algemeen | 3 jan 2019

Het Voedingscentrum introduceert eetwissels

Het Voedingscentrum lanceert een nieuwe campagne ‘de Eetwissel’. Hiermee wil het centrum een gezonder en duurzamer voedingspatroon stimuleren.