Algemeen | 14 mei 2018

Schildklierpatiënten onnodig veel klachten

UrmondIn Nederland gebruiken ruim 500.000 patiënten schildklierhormonen. Bij een groot deel van deze patiënten is deze medicatie niet goed ingesteld. Het gevolg is ernstige klachten met een grote impact op het dagelijks leven.
Schildklier Organisatie Nederland (SON) is ervan overtuigd dat een beter inzicht bij de patiënt over het proces van instellen en een goede samenwerking tussen arts en patiënt tot betere resultaten leidt. Daarom staat de Week van de Schildklier (14 – 18 mei 2018) in het teken van optimaal instellen.

Tijdens deze week zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON met een informatiestand aanwezig op maandagochtend 14 mei van 9.30 tot 12.30 uur in het Zuyderland Medisch Centrum te Sittard – Geleen (dr. H. van der Hoffplein 1).

Optimaal instellen luistert nauw
Goed instellen op schildklierhormoon (levothyroxine) is vaak lastig. In de praktijk blijkt dat veel patiënten (nog) niet goed zijn ingesteld. Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de normaalwaarden vallen. Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden ‘normaal’ zijn. Als een schildklierpatiënt bij ‘normale waarden’ nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een wereld van verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus nauw, vraagt inzicht van de patiënt en een goede samenwerking tussen arts en patiënt. SON heeft een folder ontwikkeld die inzicht en handvatten biedt voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Deze is in de informatiestand gratis verkrijgbaar.

Over de schildklier
Naar schatting hebben bijna 1 miljoen mensen in Nederland een schildklieraandoening. Slechts de helft hiervan heeft een diagnose. De schildklier is een klein orgaantje in de hals dat belangrijk is voor het functioneren van vele processen in het menselijk lichaam. Als die klier ontregeld is, kunnen mensen allerlei (vage) klachten krijgen. Daardoor duurt het vaak lang voordat een diagnose wordt gesteld en een behandeling start. Terwijl de aandoening een grote invloed heeft op het dagelijks leven en welbevinden. Mensen met een schildklieraandoening kunnen alleen een normaal leven leiden als ze zo goed mogelijk zijn ingesteld op hun medicijnen.

Bron; Blikopnieuws.nl