Algemeen | 9 okt 2018

Patiëntenfederatie: ‘Apotheken negeren vaak voorschrift specifiek medicijn’

Zelfs als artsen voor patiënten een specifiek medicijn voorschrijven, zouden apotheken vaak een ander middel met dezelfde werkzame stof verstrekken, blijkt dinsdag uit een peiling van Patiëntenfederatie Nederland. Sommige patiënten kunnen gevoelig zijn voor een wisseling van medicijnen, waarschuwt de organisatie.

Van 2.893 panelleden die om een specifiek merkmedicijn vroegen, kreeg ruim een kwart het niet mee naar huis.

Zorgverzekeraars sturen er bij apotheken vaak op aan om andere medicijnen te verstrekken met dezelfde werkzame stof, die goedkoper konden worden ingekocht, merkt de belangenorganisatie.

“Sommige mensen reageren heel slecht op steeds wisselende medicijnen. Het kan dan weken duren voor iemand weer goed is ingesteld. Dat moeten we voorkomen, noodzaak is noodzaak”, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Bron: Nu.nl

Algemeen | 12 dec 2018

Kunt u genezen van een huisstofmijtallergie?

Een allergie voor huisstofmijt kan niet genezen worden. Indien saneringsmaatregelen voor uw slaapkamer en huis onvoldoende effect hebben en u of uw kind(eren) toch nog altijd last hebben, kan een behandeling met geneesmiddelen helpen. Het zijn dezelfde geneesmiddelen die gebruikt worden bij bijvoorbeeld hooikoorts of pollenallergie.

Algemeen | 10 dec 2018

Onderzoek: Het opnemen van gesprekken in de spreekkamer

Algemeen | 8 dec 2018

De confrontatie

Het stukje van Kim uit onze nieuwsbrief ook gepubliceerd in de Elsevier

Algemeen | 6 dec 2018

Hoe voorkom je dat je griep krijgt in de winter?

Als de winter in aantocht is, neemt automatisch ook het aantal zieken toe. De winter brengt vaak een griepgolf met zich mee. Hoe komt het dat in de winter zo veel mensen ziek worden, en hoe voorkom je dat je zelf wordt getroffen door de griep?

Algemeen | 4 dec 2018

Wat te doen bij verkoudheid: Snuiten of sprayen?

Het is de tijd van het jaar: mensen zijn massaal verkouden. Hoe komen we eigenlijk aan zo’n verkoudheid? En, belangrijker: hoe komen we ervanaf? NU.nl vraagt het aan rhinoloog Jeroen Clement, KNO-arts bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal.

Algemeen | 2 dec 2018

Zo schadelijk is fijnstof

Volgens de Gezondheidsraad sterven er in ons land jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van fijnstof en stikstofdioxide (NO2). Nog eens tienduizenden worden er chronisch ziek door, denk daarbij aan ernstige ziekten als astma en COPD.