Algemeen | 16 mei 2018

Overheidsinstanties zorgen dat zorg een zorg blijft

Den Haag, Overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de zorg van burgers, werken nog steeds te veel vanuit hun eigen regels en kaders. Dit constateert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport Zorgen voor burgers.
Van Zutphen: “Dat hokjesdenken blijft de toegang tot zorg belemmeren. Instanties missen vaak nog wat burgers echt nodig hebben in hun situatie. Burgers krijgen hierdoor geen passende zorg. Dit is al veel te lang het geval, het kan en moet nu snel beter.” De ombudsman ziet drie oplossingen om de door hem geanalyseerde knelpunten aan te pakken. Het ministerie van VWS gaat hiermee met betrokken instanties aan de slag.

Meer dan een jaar geleden wees de ombudsman al op knelpunten die burgers ervaren als zij voor zorg aankloppen bij de overheid. En nog altijd hoort hij regelmatig van burgers dat het hen niet of nauwelijks lukt zorg of ondersteuning voor zichzelf te regelen. Op papier lijkt het allemaal goed geregeld maar in de praktijk zijn drempels te hoog, regels te complex en vallen mensen buiten de boot.

Een greep uit de knelpunten die burgers ervaren: het is niet altijd duidelijk bij welke instantie zij hun zorgaanvraag moeten indienen, zij worden van het kastje naar de muur gestuurd. Instanties wijzen burgers niet op onafhankelijke cliëntondersteuning. Hun zorg wordt niet gecontinueerd en zij ervaren bureaucratische rompslomp zoals overbodige (her)indicaties en te veel formulieren. Van Zutphen: “Deze knelpunten zijn ingrijpend, urgent en bestaan al veel te lang. Burgers moeten terecht kunnen bij één overheid waar instanties zoveel als nodig samenwerken.”

Oplossingen en afspraken
De Nationale ombudsman wil snel en concreet actie om de knelpunten op te lossen die de toegang tot zorg voor burgers belemmeren. Als oplossingen voor de betrokken instanties ziet hij dit:

Werk integraal en multidisciplinair en verwijs burgers warm door

Zorg voor een overbruggingsbudget in situaties waarin het niet direct duidelijk is welke zorgwet of financiering van toepassing is.
zet de uitvoering centraal en investeer in scholing en methodiekontwikkeling. Maak moeilijke gevallen bespreekbaar, escaleer indien nodig en leer ervan.

Deze oplossingen heeft de ombudsman op 25 april jl. besproken met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. VWS, VNG en ZN gaan met de voorgestelde oplossingen aan de slag. Dit najaar zit de Nationale ombudsman opnieuw met hen aan tafel over de stand van zaken.

Bron: Blikopnieuws.nl

Algemeen | 21 sep 2018

71 miljard euro beschikbaar voor de zorg

Den Haag, Komend jaar is er door het kabinet 71 miljard euro beschikbaar gesteld voor de zorg. Dat is 5 miljard meer dan dit jaar. De netto zorguitgaven groeien daarmee met 7 procent. Vanwege demografische ontwikkelingen wordt er meer zorg geleverd en er komen meer banen bij in de zorg. Ook zijn er nieuwe behandelingen, medische hulpmiddelen en medicijnen beschikbaar. Bovendien stijgen de lonen en ook de prijzen in de zorgsector. Als de hogere lonen en prijzen niet meegerekend zouden worden, gaat het om een groei van 3,5 procent.

Algemeen | 19 sep 2018

‘Zorgstelsel werkt vrij goed, maar niet zoals voorzien’

Tilburg, Het nieuwe zorgstelsel dat in 2016 in Nederland werd geïntroduceerd, presteert vooral goed als het gaat om de toegankelijkheid van de zorg. Het is echter lastig voor de verzekeraars om de kosten te beteugelen. De overheid speelt daarin een grotere rol dan voorzien. Dat concludeert Suzanne Ruwaard in het proefschrift dat ze op 14 september 2018 verdedigde aan Tilburg University.

Algemeen | 15 sep 2018

Medicijnen vaak niet goed bewaard

Het zorgvuldig bewaren van geneesmiddelen is belangrijk om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan te kunnen garanderen. Tot het verlaten van de apotheek worden geneesmiddelen gecontroleerd bewaard. Thuis is dat anders. Daar worden de bewaarcondities niet gecontroleerd en is het vaak moeilijk voor patiënten om te voldoen aan de bewaareisen.

Algemeen | 12 sep 2018

Luchtkwaliteit: een heldere blik op een complex probleem

Gezonde lucht staat bij de meeste Vlamingen bovenaan hun lijstje van bekommernissen. En terecht. Toch doet de huidige mediabelangstelling vaak onrecht aan de grote complexiteit eigen aan deze problematiek. Voor een heldere blik brengt VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, daarom vijf elementen voor het voetlicht die te weinig aan bod komen in het debat.

Algemeen | 11 sep 2018

Vroege groei-ontwikkeling kind van invloed op longgezondheid

De groei van kinderen in de eerste drie levensjaren beïnvloedt de ontwikkeling van hun longen en het risico op astma vanaf het 10e levensjaar. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal). Ze publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax

Algemeen | 10 sep 2018

Uw input is van belang, vul daarom vandaag nog de flitspeiling in.

Heeft u of iemand binnen uw gezin ervaring met het gebruik van medicijnen op recept of met verschillende merken medicijnen? Dan nodigen wij u graag uit om de  flitspeiling medicatiewisseling in te vullen.