Algemeen | 30 mei 2018

Orale anticonceptiva verhogen risico op astma

SAN DIEGO – Volwassen premenopauzale vrouwen die orale anticonceptiva slikken hebben een verhoogd risico op astma. Dit blijkt uit een cross-sectioneel Amerikaans onderzoek onder ruim 6,5 miljoen vrouwen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar. Deze gegevens werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Thoracic Society.

De data voor dit onderzoek waren afkomstig van 26 verschillende zorgorganisaties verspreid over de Verenigde Staten. Van de 6.524.990 vrouwen slikten 2.116.000 vrouwen orale anticonceptiva (32,4%). 692.470 vrouwen hadden astma (10,6%) en werden behandeld met bronchodilatoren of inhalatiecorticosteroïden. De prevalentie van astma was hoger in vrouwen die orale anticonceptiva slikten (14,3% versus 8,8%; p<0,001). Gebruik van orale anticonceptiva was geassocieerd met een verhoogd risico op astma (OR: 1,77; p<0,001).  Het risico op astma was groter voor blanke vrouwen, voor jongere vrouwen (20-29 jaar) en oude (40-49 jaar) en voor zwaardere vrouwen.

Meer gegevens nodig
Omdat er zoveel verschillende orale anticonceptiva zijn, zijn er meer gegevens nodig. “We hebben niet de juiste informatie over welke medicatie welk effect heeft,” aldus dr. Zein, een van de onderzoekers. “We adviseren zeker niet dat vrouwen nu moeten stoppen met gebruik van orale anticonceptiva,” vult hij aan. “Wel kunnen artsen het gebruik ervan bespreken met vrouwen die astma hebben. ”Mogelijk verergeren astmaklachten als vrouwen de pil gaan slikken of hormoontherapie gaan nemen. Artsen moeten zich realiseren dat er een relatie bestaat tussen hormonen en astma.” De hypothese van de onderzoekers is dat er een relatie bestaat met oestrogenen: verhoogd oestrogeen kan inflammatie veroorzaken. Om alle vragen te beantwoorden rondom de rol van hormonen op het ontstaan van astma zijn prospectieve studies nodig, aldus de onderzoeker.

Bron: www.mednet.nl

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.