Algemeen | 12 mei 2018

Onverminderd hoge effectiviteit van vaccin tegen Hib-ziekte

Amsterdam, Uit recent onderzoek door het RIVM en het AMC blijkt dat de effectiviteit van vaccinatie tegen Hib onverminderd hoog is. De lichte toename in het aantal patiënten met Hib-ziekte in 2016 kan niet verklaard worden door een verminderde werking van het Hib-vaccin. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift the Lancet.
Met het onderzoek bracht het RIVM de effectiviteit in kaart van Hib-vaccins die achtereenvolgens in Nederland zijn gebruikt. Hib staat voor de bacterie Haemophilus influenzae type b. De effectiviteit van het momenteel gebruikte DKTP-Hib-HepB-vaccin bedraagt 94% en is daarmee vergelijkbaar met de effectiviteit van eerder gebruikte vaccins (DKTP-Hib-combinatievaccin en los Hib-vaccin). De bescherming van het Hib-vaccin neemt af met de leeftijd, van 99% bij kinderen van 1 en 2 jaar, tot 61% bij kinderen van 3 en 4 jaar; dit geldt zowel voor het huidige DKTP-Hib-HepB​-vaccin als voor de eerder gebruikte vaccins.

Toename van Hib-ziekte
In 2016 werd een toename van gevallen van Hib-ziekte bij kinderen jonger dan 5 jaar vastgesteld, van 9 gevallen in 2014 tot 21 in 2016. In 1992, voor invoering van Hib-vaccinatie, waren er 280 gevallen van Hib-ziekte bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Huidig onderzoek
In het huidige onderzoek is de effectiviteit van het momenteel gebruikte DKTP-Hib-HepB​-vaccin vergeleken met dat van eerder gebruikte vaccins; een lagere effectiviteit van het huidige vaccin zou een mogelijke verklaring kunnen zijn van de recente toename van het aantal Hib-patiënten. In totaal werden 159 gevallen van invasieve Hib-ziekte bij kinderen jonger dan 5 jaar tussen 2003 en 2016 onderzocht, evenals een aselecte steekproef van 1590 gezonde kinderen uit het landelijke vaccinatieregister Praeventis. Hun vaccinatiestatus tegen Hib, evenals het type vaccin dat ze hadden gekregen, werd bestudeerd. De resultaten laten zien dat de effectiviteit van het vaccinatieprogramma tegen Hib-ziekte in Nederland onverminderd hoog is en dat de toename van Hib-ziekte niet verklaard kan worden door een mindere werking van het huidige DKTP-Hib-HepB​-vaccin. De oorzaak van de recente toename in Hib-ziekte is momenteel onbekend. Mogelijk betreft het een toevallige fluctuatie over de tijd. Het aantal ziektegevallen door een Hib-infectie wordt continu door het RIVM​ gemonitord.

Hib-ziekte
Bij jonge kinderen kan een infectie met Hib ernstig verlopen en hersenvliesontsteking, strottenklepontsteking, of een ernstige longontsteking veroorzaken. Sinds 1993 maakt de inenting tegen Hib-ziekten deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Door de jaren heen zijn verschillende vaccins tegen Hib gebruikt. Sinds 2011 wordt een vaccin gebruikt waarin de Hib-vaccinatie gecombineerd wordt met een vaccinatie tegen difterie, tetanus, kinkhoest, polio en hepatitis B, het zogenoemde DKTP-Hib-HepB-vaccin.

Bron: Blikopnieuws.nl