Algemeen | 31 jan 2018

Nieuwe website moet toegang tot medicatie-info bevorderen.

Health Base en Stichting Kijksluiter presenteren dinsdag 23 januari tijdens een bijeenkomst over de beschikbaarheid van geneesmiddelinformatie een website waarin geneesmiddeleninformatie in geschreven (GIP) en visuele (Kijksluiter) vorm naast elkaar kunnen worden aangeboden aan patiënten. Dat laten beide organisaties aan het begin van de e-healthweek 2018 weten.

Ruim 30 procent van de voorgeschreven geneesmiddelen worden niet goed gebruikt, mede omdat 30 procent van de Nederlanders beperkt gezondheidsvaardig is en 2,5 miljoen mensen laaggeletterd zijn. De gevolgen van verkeerd gebruik zijn groot voor de patiënt en de maatschappij. Goede en laagdrempelige geneesmiddelinformatie is de basis voor goed geneesmiddelgebruik.

Kiezen voor optie lezen of kijken
Daartoe moeten initiatieven zoals de website aan bijdragen, zo stelt Jan Kees Huyts, directeur Health Base. Mensen kunnen zelf kiezen voor de optie om te lezen of te kijken. “We hopen hiermee maximale keuzevrijheid en besliskracht te bieden aan iedereen die medicijnen gebruikt.”

Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt, afgekort het GIP, wordt al sinds jaar en dag aangeboden in twee-derde van de openbare apotheken en vrijwel alle ziekenhuizen. Kijksluiter is een bibliotheek van ongeveer 5.000 animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van geneesmiddel in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd aan een gebruiker.

Laagdrempelige, begrijpelijke informatie
Hoe ervoor zorgen dat in het digitale tijdperk laagdrempelige, begrijpelijke geneesmiddelinformatie iedereen bereikt? Hoe mensen stimuleren hier kennis van te nemen? Dat is het uitgangspunt van bovengenoemde bijeenkomst 23 januari in Houten. Patiënten, zorgverleners, beleidsmakers en andere stakeholders discussiëren onder meer over de vraag hoe en waar patiënten informatie over geneesmiddelen het liefst willen ontvangen of het makkelijkst kunnen vinden.

Tijdens een rondetafelgesprek, onder begeleiding van Ineke Hazelzet van Stichting Ikone, zullen verschillende vragen worden voorgelegd aan patiënten die zijn afgevaardigd door Patiëntenfederatie NL, Stichting Pharos, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en Stichting Ikone.

Bron;  https://www.icthealth.nl/nieuws/nieuwe-website-moet-toegang-tot-medicatie-info-bevorderen/

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.