Algemeen | 27 mrt 2018

Nieuwe variant griepvirus duikt op in Nederland

De huisarts nam een neus- en keelmonster af voor de griepsurveillance van NIVEL Zorgregistraties – peilstations. Er zijn geen andere patiënten met dit virus gevonden.

Het nieuwe griepvirus bestaat uit onderdelen van twee huidig circulerende griepvirussen. Waarschijnlijk is iemand besmet geraakt met beide virussen en is hierbij een nieuwe combinatie ontstaan. Dit heet een reassortant virus. Het is niet heel gebruikelijk dat een reassortant virus ontstaat, maar gebeurt wel vaker. Onderzoekers verwachten niet dat dit virus mensen ernstiger ziek maakt of zich sneller kan verspreiden dan de reguliere griepvirussen van dit moment. De griepprik van dit seizoen geeft waarschijnlijk ook bescherming tegen deze variant.

Algemene klachten
De patiënt bezocht begin maart 2018 een huisarts die participeert in de Peilstations van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Deze huisartsen rapporteren wekelijks over mensen met griepachtige klachten en nemen neus- en keelmonsters af bij een deel van die patiënten. Die monsters worden naar het laboratorium van het RIVM gestuurd voor onderzoek naar virussen die de griepachtige klachten kunnen veroorzaken. In het laboratorium en bevestigd door verder onderzoek op het Erasmus Medisch Centrum bleek de patiënt een nieuwe variant van het griepvirus bij zich te dragen. De patiënt had algemene griepachtige klachten zoals koorts, hoesten, kortademigheid, keelpijn en diarree. De patiënt is weer volledig hersteld en is niet meer besmettelijk.

Verder onderzoek
Om eventuele verspreiding in kaart te brengen worden ook gezinsleden onderzocht als zij griepachtige klachten ontwikkelen. Binnen de betreffende huisartsenpraktijk en elders in Nederland zijn geen andere besmettingen met dit griepvirus gevonden. Volgens protocol zijn ook de GGD’en, laboratoria en internationale organisaties geïnformeerd over deze vondst.

Bron: Blikopnieuws

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.