Nieuws

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.

De Convergent-procedure bestaat uit twee stappen, die door twee verschillende specialisten in een tijdsperiode van enkele weken na elkaar worden uitgevoerd.

Stap 1: kijkoperatie door hartchirurg De eerste stap is een kijkoperatie door de hartchirurg. Tijdens die operatie schakelt de hartchirurg de elektrische prikkels die de hartritmestoornissen veroorzaken aan de buitenkant van het hart uit. “Dat gebeurt met verhitting op plaatsen buiten het hart waar de prikkels ontstaan. Door deze te onderbreken, roep je de prikkels als het ware een halt toe”, verduidelijkt hartchirurg Niels Verberkmoes. Die operatie wordt via een zeer klein sneetje – 2 tot 3 centimeter – onder het borstbeen uitgevoerd. Daardoor ervaart de patiënt minder pijn. De hele operatie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur en is daarmee veel korter dan de huidige behandeling. Een patiënt verblijft na deze operatie dan ook minder lang in het ziekenhuis.

Stap 2: Katheterbehandeling door cardioloog Na de operatieve ingreep door de hartchirurg komt de patiënt enkele weken later bij de cardioloog om op eenzelfde manier het hart aan de binnenkant te behandelen. Door middel van een katheter die via de lies in het hart wordt ingebracht, wordt weefsel aan de binnenkant van het hart gebrand of bevroren, zodat er ook van binnenuit geen elektrische prikkels meer zijn die een hartritmestoornis veroorzaken. Na deze ingreep ervaart gemiddeld 85 procent van de patiënten geen hartritmestoornissen meer. Voordeel is ook dat patiënten na deze behandeling minder medicijnen hoeven te slikken.

110.000 nieuwe patiënten per jaar
Jaarlijks melden zo’n 110.000 nieuwe patiënten zich met hartritmestoornissen bij de huisarts (bron: NIVEL). Boezemfibrilleren treft vooral ouderen en vaker mannen dan vrouwen. Klachten die veel voorkomen bij een hartritmestoornis zijn hartkloppingen, hartoverslagen, een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst, zweten, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, of een onprettig, angstig of benauwend gevoel. De hartkloppingen kunnen in aanvallen komen, afgewisseld met een normaal hartritme. Bij een aanval verandert het hartritme plotseling en wordt dan even plotseling weer normaal.

 

Bron: Blikopnieuws

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Ontvang de nieuwsbrief