Algemeen | 8 mei 2018

Nieuwe behandeling voor ernstig eczeem

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft eind vorig jaar het licht op groen gezet voor een nieuw geneesmiddel tegen ernstig atopisch eczeem.

Dupilumab is de eerste nieuwe behandelmethode voor atopisch eczeem sinds meer dan 10 jaar. Deze ziekte wordt meestal behandeld met corticosteroïdzalven en/of afweeronderdrukkende medicijnen. Echter, soms werken deze middelen onvoldoende of geven ze te veel bijwerkingen.

Dupilumab een biological, dat zijn geneesmiddelen die bestaan uit natuurlijke eiwitten of fragmenten hiervan of synthetische peptiden. Het middel remt heel specifiek de afweer (interleukine 4 en 13). Wetenschappelijke studies laten zien dat ongeveer 50 procent van de patiënten bij het gebruik van Dupilumab een grote verbetering van het eczeem kent.

Toevoeging van dupilumab aan een corticosteroïdenzalf gaf een significante verbetering van huidafwijkingen, zoals roodheid, huidverdikking, schilfering en krabletsels. Ook hadden patiënten minder jeuk, minder pijn aan de huid, minder slaapproblemen, minder depressieve gevoelens en een betere kwaliteit van leven. Met dupilumab traden niet vaker bijwerkingen op dan in de placebogroep. Wel werden er kleine verschillen tussen groepen gevonden voor oogontsteking (vaker met dupilumab) en huidinfecties (minder vaak met dupilumab).

Dupilumab is in eerste instantie bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder, met matig tot ernstig eczeem, die met de traditionele therapieën niet het gewenste effect kunnen bereiken.
Dupilumab is voorlopig nog niet in België op de markt, maar werd recent wel goedgekeurd in Nederland.

www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/d/dupidupil

Bron: gezondheid.be