Algemeen | 22 feb 2018

Nieuw Logo VND

De Vereniging Nederland – Davos heeft een nieuw logo. We mochten op facebook al een heel aantal meningen over het nieuwe logo vernemen. We zijn blij te lezen dat veel leden het nieuwe strakkere logo mooi vinden en zich kunnen vinden in de vernieuwingen die op dit moment in de vereniging worden doorgevoerd. We snappen dat het ook even wennen is en daarom willen we de keuze voor het nieuwe logo graag toelichten.

Ons oude logo in de kleuren rood – wit – blauw bestond uit bergen, een zon en de contouren van het oude gebouw Nederlands Astmacentrum Davos aan de Symondsstrasse. Bij het ontwerpen van het nieuwe logo zijn veel oude kenmerken in een nieuw jasje gestoken. De kleuren zijn nog steeds rood-wit-blauw en ook de bergen en de zon komen terug.

De bergen in het logo spreken voor veel leden voor zich. Zij staan voor hooggebergtebehandeling. Iets waar onze vereniging zijn oorsprong aan dankt en waar we ons nog steeds hard voor maken. Toch is hooggebergtebehandeling niet meer het enige speerpunt van de vereniging. De tulp en de (grote) zon zijn misschien iets minder duidelijk.

De tulp staat voor de verbreding van onze vereniging. We richten ons immers niet meer alleen op hooggebergtebehandeling, maar ook op goede behandelingen in Nederland. De vereniging behartigt de belangen van mensen met (ernstig) astma op diverse manieren. Allereerst zetten wij ons in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven, hierbij hebben we aandacht voor de directe en indirecte gevolgen van de ziekte. Daarnaast is de vereniging op beleidsmatig vlak betrokken bij ontwikkelingen rondom (ernstig) astma. Zij kan worden gedacht aan de betrokkenheid bij de richtlijnen ernstig astma door de NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose), de totstandkoming van de CareQol (vragenlijst voor het meten van kwaliteit van leven voor ernstig astma) etc. etc.

Tot slot hebben we de zon. De zon kwam ook in het oude logo terug, maar is nu door de grootte en kleurgebruik meer aanwezig. De zon staat voor de kwaliteit van leven van de leden van de vereniging. Dit is een steeds belangrijker doel van de vereniging geworden. De zon is natuurlijk verantwoordelijk voor de temperatuur hier op aarde. Het is één van de belangrijkste randvoorwaardes waardoor wij als mensen kunnen leven. Graag maakt de vereniging zich hard voor de alle randvoorwaardes die mensen met (ernstig) astma nodig hebben om hun leven naar eigen inzicht goed vorm te kunnen geven. Dit doen wij onder andere door middel van kennisoverdracht en het faciliteren van lotgenotencontact.  In het logo is de zon dan ook verantwoordelijk voor het groeien van de tulp – de actiepunten van de vereniging ín Nederland. De zon staat tevens achter de berg, de koppeling met Davos blijft natuurlijk aanwezig. Zonlicht is namelijk een gunstige factor in hooggebergtebehandeling. Dankzij het zonlicht maken wij vitamine D aan in de huid, wat maakt dat de kans op een longaanval kleiner wordt.

Naast de toevoegingen hebben we van één onderdeel afscheid moeten nemen. Dat zijn de contouren van het oude NAD-gebouw. Naast dat het gebouw jaren geleden is afgebroken, is ook de daarbij behorende ideologie van de vereniging gewijzigd. De huidige doelstelling van de vereniging is immers: Toegankelijkheid tot zorg op maat. Dit is per lid van de vereniging verschillend en daarom zullen wij ons ook niet meer voor één behandeling hard maken maar voor verschillende.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.