Algemeen | 1 nov 2018

Negen op de tien kinderen ademen dagelijks giftige lucht in

Amsterdam, Elke dag ademt ongeveer 93% van de kinderen in de wereld onder de leeftijd van 15 jaar (1,8 miljard kinderen) lucht in die zo vervuild is dat deze hun gezondheid en ontwikkeling ernstig in gevaar brengt. Dit heeft de WHO maandag bekendgemaakt.
Naar schatting 600.000 kinderen overleden
Tragisch genoeg sterven velen: WHO schat dat in 2016 600.000 kinderen zijn overleden aan acute infecties van de lagere luchtwegen veroorzaakt door vervuilde lucht. Een nieuw WHO-rapport over luchtverontreiniging en de gezondheid van kinderen: het voorschrift schone lucht onderzoekt de zware tol van zowel omgevingslucht (buiten) als huishoudelijke luchtvervuiling voor de gezondheid van de kinderen in de wereld, met name in landen met een laag en middelhoog inkomen. Het rapport wordt gelanceerd aan de vooravond van WHO’s allereerste wereldwijde conferentie over luchtverontreiniging en gezondheid.

Zwanger
Het onthult dat wanneer zwangere vrouwen worden blootgesteld aan vervuilde lucht, ze eerder zullen bevallen en kleine kinderen met een laag geboortegewicht hebben. Luchtvervuiling heeft ook invloed op de neurologische ontwikkeling en het cognitieve vermogen en kan astma en kinderkanker veroorzaken. Kinderen die zijn blootgesteld aan hoge niveaus van luchtvervuiling lopen mogelijk een groter risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten later in hun leven.

Snellere ademhaling, meer gif naar binnen
‘Vervuilde lucht vergiftigt miljoenen kinderen en verpest hun leven’, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Dit is niet te verontschuldigen. Elk kind zou schone lucht moeten kunnen ademen, zodat het kan groeien en zijn volledige potentieel kan benutten. ‘ Een reden waarom kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van luchtverontreiniging, is dat ze sneller ademen dan volwassenen en dus meer verontreinigende stoffen opnemen. Ze wonen ook dichter bij de grond, waar sommige verontreinigende stoffen hun piekconcentraties bereiken – in een tijd dat hun hersenen en lichamen zich nog steeds ontwikkelen.

Hersenen
Pasgeborenen en jonge kinderen zijn ook gevoeliger voor huishoudelijke luchtvervuiling in woningen die regelmatig gebruikmaken van vervuilende brandstoffen en technologieën voor koken, verwarming en verlichting. ‘Luchtvervuiling belemmert de hersenen van onze kinderen en beïnvloedt hun gezondheid op meer manieren dan we vermoedden. Maar er zijn veel ongecompliceerde manieren om de uitstoot van gevaarlijke verontreinigende stoffen te verminderen, ‘zegt Dr Maria Neira, directeur van het ministerie van volksgezondheid, milieu en sociale determinanten van gezondheid bij de WHO.

Koken
‘De WHO ondersteunt de implementatie van beleidsmaatregelen op het gebied van gezondheid, zoals het versnellen van de overgang naar schone kook- en verwarmingsbrandstoffen en -technologieën, het bevorderen van het gebruik van schoner vervoer, energiezuinige woningen en stadsplanning. We bereiden ons voor op lage-emissie-energieopwekking, schonere, veiligere industriële technologieën en beter gemeentelijk afvalbeheer, ‘voegde ze eraan toe.

Bron: Blikopnieuws.nl

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.