Algemeen | 24 apr 2018

Muziek maakt patiënt minder angstig tijdens operatie

Rotterdam,  Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Zo meldt het Erasmus MC vrijdag.
Muziek op koptelefoon
Ook patiënten die onder volledige narcose werden geopereerd en aan muziek werden blootgesteld via een koptelefoon, hadden minder pijn, zo publiceren onderzoekers van Erasmus MC publiceren over zogenaamde ‘perioperatieve muziek’ in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery.

Meta-studie
Drs. Rosalie Kühlmann, Erasmus MC, deed een zogenaamde meta-studie naar het gebruik van muziek bij operatiepatiënten. Operatiepatiënten die naar muziek luisteren hebben na afloop minder angst, pijn en stress. Zelfs als die muziek alleen onder narcose wordt toegediend. Het onderzoek is uitgevoerd binnen het project Muziek als Medicijn van emeritus hoogleraar chirurgie prof.dr. Hans Jeekel.

‘Evidence-based’
Kühlmann: ‘Er zijn al jaren aanwijzingen dat muziek invloed heeft op de hersenen, op angst, stress en pijn. Met deze studie laten we nu onomstotelijk wetenschappelijk bewijs zien. Het is nu evidence-based, wat ook betekent dat richtlijnen ten aanzien van chirurgie kunnen worden gemaakt. Muziek rondom de OK is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen.’

Bron:  Blikopnieuws.nl