Algemeen | 5 okt 2018

Minder astma-aanvallen door nieuw medicijn

Longarts en onderzoeker professor Guy Brusselle (Erasmus MC, Rotterdam en UZ Gent, België) testte samen met collega´s het nieuwe medicijn dupilumab uit bij bijna 2.000 astmapatiënten. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met ernstig astma sterk vooruitgingen. ‘Het aantal astma-aanvallen halveerde bij deze groep. Bij de ernstigste patiënten namen de aanvallen zelfs met tweederde af. Ook hun longfunctie ging erop vooruit´. Daarnaast toont Brusselle ook aan dat dupilumab bij heel ernstige patiënten het geneesmiddel prednison grotendeels kan vervangen. ´Ook dat is een belangrijk resultaat, want prednison heeft bij langdurig gebruik in hogere dosis zware bijwerkingen.´

Ernstig astma Astma is een ontsteking van de longen waardoor de longen reageren op prikkels zoals huisdieren, huisstofmijt en rook. Mensen met deze longziekte kunnen hierdoor gaan hoesten en erg benauwd worden. Als dit plotseling opkomt, noemen we dit een astma-aanval. De spiercellen rond de luchtwegen spannen dan aan en de slijmvliezen zwellen op. In Nederland hebben ruim 600.000 mensen astma. Daarvan hebben ongeveer 60.000 mensen de ernstige variant waarbij de bestaande medicijnen niet goed werken. Bredere werking Het nieuwe medicijn dupilumab is een zogenaamd antilichaam. Dat betekent dat het middel inwerkt op een bepaald molecuul dat een rol speelt in het afweersysteem van het lichaam. Daarmee onderdrukt het de astmaprikkels. Eerder zijn al andere soortgelijke antilichamen toegelaten als astmamedicijn. Dupilumab heeft echter een bredere werking. Het blokkeert de slijmvorming, de samentrekking van de gladde spieren rond de luchtwegen en de ontsteking van het longoppervlak. Tests bij 1900 patiënten (een zogenaamde fase 3 studie) toonde de werkzaamheid en veiligheid van dupilumab aan. Ernstig astma ‘Het nieuwe medicijn dat eenmaal per twee weken met injecties wordt toegediend, is vooral bedoeld voor patiënten met zogenaamde type 2 astma. Deze mensen hebben ernstig astma en regelmatig astma-aanvallen’, benadrukt Brusselle. ´Bij deze patiënten werkt de huidige medicatie onvoldoende om de astmaklachten te onderdrukken. Mensen die hun astma met hun huidige medicatie onder

controle hebben komen niet in aanmerking.’ Professor Brusselle verwacht dat het medicijn nu geregistreerd kan worden en in de loop van 2019 op de Europese markt komt. Zoals andere antilichamen is ook dupilumab kostbaar om te produceren. Soortgelijke medicijnen kosten 1200 tot 1700 euro per patiënt per maand.

Goede hoop Volgens Longfonds directeur Michael Rutgers geven deze ontwikkelingen goede hoop. ‘Tot enkele jaren geleden was er geen specifieke medicamenteuze behandeling voor mensen met ernstig astma. Veelal was een hoge dosering inhalatiemedicatie en lange perioden aan de prednison met heftige bijwerkingen de enige mogelijkheid tot het onderdrukken van de symptomen. De hevige astma-aanvallen bleven. Door de nieuwe medicatie ervaren mensen een verbetering in hun klachten. Het dagelijks leven kan weer wat makkelijker opgepakt worden’, aldus Rutgers. Het Longfonds en NRS Het Longfonds en de Netherlands Respiratory Society (NRS) brengen dit onderzoek gezamenlijk onder de aandacht. Het Longfonds strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen meteen longziekte, zoals COPD, astma of een zeldzame longziekte. De NRS is de koepel van Nederlandse wetenschappers op het gebied van gezondheid en ziekten van longen en luchtwegen.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.