Nieuws

Algemeen | 22 aug 2018

WHO: ‘mazelenuitbraak Europa grootste in 10 jaar

Den Haag, Europa zijn in de eerste 6 maanden van 2018 meer dan 41.000 kinderen en volwassenen met mazelen geïnfecteerd. ‘Het totale aantal voor deze periode overtreft ruimschoots de 12-maands-totals die dit decennium om de twee jaar worden gerapporteerd’, zo meldt de WHO maandag.
Minstens 37 sterfgevallen
‘Tot nu toe bedroeg het hoogste jaarlijkse totaal voor mazelengevallen tussen 2010 en 2017 23.927 voor 2017 en het laagste was 5.273 voor 2016. Uit maandelijkse landenrapporten blijkt ook dat tot nu toe dit jaar ten minste 37 mensen zijn gestorven als gevolg van mazelen’, aldus de WHO.

Maatregelen noodzakelijk
‘Na het laagste aantal gevallen van het decennium in 2016 zien we een dramatische toename van infecties en langdurige uitbraken’, zegt Dr. Zsuzsanna Jakab, WHO Regional Director voor Europa. ‘We roepen alle landen op om onmiddellijk brede, contextgerichte maatregelen te nemen om verdere verspreiding van deze ziekte tegen te gaan. Een goede gezondheid voor iedereen begint met immunisatie en zolang deze ziekte niet wordt geëlimineerd, slagen we er niet in onze doelstellingen voor duurzame ontwikkelingsdoelen na te komen. ‘

Zeven landen in de regio hebben dit jaar meer dan 1000 infecties bij kinderen en volwassenen gezien. Het gaat daarbij om Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, de Russische Federatie, Servië en Oekraïne. Oekraïne is het zwaarst getroffen, met meer dan 23.000 geïnfecteerde mensen; dit is goed voor meer dan de helft van het regionale totaal. Mazelengerelateerde sterfgevallen zijn gemeld in al deze landen, waarbij Servië het hoogste aantal van 14 rapporteerde.

Mazelen kunnen worden gestopt
Het mazelenvirus is uitzonderlijk besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk onder gevoelige personen. Om uitbraken te voorkomen, is er elk jaar in elke gemeenschap ten minste 95% immunisatiedekking met 2 doses mazelen-bevattend vaccin nodig, evenals inspanningen om kinderen, adolescenten en volwassenen te bereiken die in het verleden routine-vaccinatie hebben gemist.

Terwijl immunisatiedekking met 2 doses vaccin tegen mazelen steeg van 88% van de in aanmerking komende kinderen in de regio in 2016 tot 90% in 2017, blijven grote verschillen op lokaal niveau bestaan: sommige gemeenschappen melden een dekking van meer dan 95% en anderen onder de 70%.

De WHO werkt nauw samen met lidstaten die momenteel worden geconfronteerd met uitbraken om responsmaatregelen in te voeren, waaronder verbeterde routinematige en aanvullende immunisatie en verhoogde surveillance om gevallen snel te detecteren. De WHO werkt ook samen met andere landen om de drempel van 95% te halen.

Bron:Blikopnieuws.nl

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Ontvang de nieuwsbrief