Nieuws

Algemeen | 29 jan 2019

Longkanker in vroeg stadium opsporen

Onderzoekers van de University College London hebben nu voor het eerst de verschillen ontdekt tussen laesies die invasief zullen worden en die onschadelijk zijn. Op basis hiervan kunnen ze nauwkeurig voorspellen welke laesies kwaadaardig zullen worden. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine.

Diagnostiek
Volgens hoofdonderzoeker professor Sam James dragen de resultaten eraan bij om de ontwikkeling van longkanker in een vroeg stadium te begrijpen, door erachter te komen wat er in de cellen gebeurt voordat ze in kankercellen veranderen. Met deze informatie kunnen er waarschijnlijk screeningstests en nieuwe behandelingen ontwikkeld worden.

Ontdekken wie longkanker ontwikkelt
Het team van James bestudeerde 129 bioptmonsters van 85 patiënten met een voorstadium van niet-invasieve longkanker. Ze voerden tests uit waaronder genexpressieprofilering, methylatieprofilering en whole-genome DNA-sequencing.

Gemiddeld werden de patiënten meer dan 5 jaar gevolgd nadat het biopt was afgenomen. Op deze manier konden de onderzoekers zien welke patiënten longplaveiselcelcarcinoom ontwikkelden. Dit is een van de twee meest voorkomende subtypen van longkanker.

Moleculair profiel controleren
Het onderzoeksteam identificeerde verschillen in dna-kenmerken zoals mutaties, genexpressie en chromosomale instabiliteit. Ze vonden voldoende verschillen die met bijna perfecte nauwkeurigheid konden voorspellen welke laesies uitgroeien tot.

Door te bepalen welke laesies schadelijk zijn zouden artsen volgens de onderzoekers kunnen beslissen om een patiënt al in een veel vroeger stadium van de ziekte te opereren dan momenteel mogelijk is. Aan de andere kant kunnen patiënten met goedaardige laesies onnodige operaties bespaard blijven.

Verbeteren diagnostische tests
Voorstadia worden nu veelal ontdekt door een bronchoscopie te maken. Hierbij worden de luchtwegen van binnen bekeken met een dunne buigzame slang met een camera. Patiënten waarbij dit momenteel wordt gedaan zijn mensen met chronische hoest of een voorgeschiedenis van longkanker.

Hoewel bronchoscopie niet aan iedereen met een risico op longkanker wordt aangeboden, zeggen de onderzoekers dat hun bevindingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van een eenvoudigere bloedtest om dezelfde moleculaire signalen op te nemen die verband houden met de vroege ontwikkeling van kanker.

Onderzoeker Dr. Adam Pennycuick: “Als we dit nieuwe inzicht in de ontwikkeling van kanker kunnen gebruiken om nieuwe diagnostische tests te maken, kan het op een dag van onschatbare waarde zijn om longkanker vroeg op te sporen, waardoor mensen veel eerder toegang hebben tot de behandeling tijdens het ziekteproces.”

Bron: Mijn Gezondheidsnet

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Ontvang de nieuwsbrief