Algemeen | 15 feb 2018

Longfonds en verpleegkundigen willen tabaksindustrie ook vervolgen

De grootste beroepsorganisatie in de zorg, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en het Longfonds hebben zich aangesloten bij de partijen die justitie om strafvervolging van de tabaksindustrie vragen.
Uit een peiling onder de ongeveer 90.000 leden van beroepsorganisatie V&VN bleek veel steun voor de aangifte tegen de vier grote tabaksfabrikanten.

“Verpleegkundigen en verzorgenden hebben in hun werk dagelijks te maken met de schrijnende gevolgen van roken”, zo motiveert voorzitter Henk Bakker het besluit. “Wanneer het verslaafd maken van mensen aan banden wordt gelegd, kunnen we voorkomen in plaats van genezen.”

Het Longfonds wijst op de “verschrikkelijke gevolgen” van roken en vindt het “de hoogste tijd dat duidelijk wordt wie hieraan schuldig is en dat dit stopt”. Bovendien wil het fonds hiermee Lia Bree, die aan COPD lijdt, een steun in de rug geven. Zij behoorde tot de eersten die in 2016 aangifte deden tegen de industrie.

“We vinden het ontzettend dapper van Lia dat zij de strijd aangaat met de tabaksindustrie. Omdat we het zo belangrijk vinden dat deze zaak ook echt gevoerd gaat worden, sluiten wij ons aan bij haar”, verklaart directeur Michael Rutgers.

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq kon de afgelopen tijd al tal van maatschappelijke en beroepsorganisaties bijschrijven op haar lijst. Onder meer medische centra, huisartsen, kinderartsen en de verslavingszorg steunen de aangifte. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist naar verwachting volgende week of het de tabaksfabrikanten al dan niet gaat vervolgen.

Bron: https://www.nu.nl/gezondheid/5134787/longfonds-en-verpleegkundigen-willen-tabaksindustrie-vervolgen.html