Algemeen | 28 apr 2018

Langdurige griepgolf is met 1,3 miljard euro een duur ‘grapje’

Nijmegen, De griepgolf van de afgelopen maanden heeft werkgevers in Nederland totaal 1,3 miljard euro aan ziekteverlof gekost. Dit blijkt dinsdag uit ziektecijfers van 2017-2018 van Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet.

Twee keer zoveel
Dit is meer dan twee keer zoveel als de € 550 miljoen van 2016-2017. Uit de cijfers over de afgelopen jaren blijkt dat Groningen met 3,5 maal zoveel griepverzuim als gemiddeld versus 2,3 maal vorig jaar koploper is. De noordelijke provincie wordt gevolgd door Zeeland, dat vorig jaar de kroon spande.

Flevoland
Flevoland, dat over de lente- en zomermaanden het meeste griepverzuim heeft, kent opvallend weinig extra griepmeldingen in de herfst- en wintermaanden, slechts 18% boven het gemiddelde. Uit de analyse van Acture blijkt dat mannen tijdens de griepgolf gemiddeld vaker snotterend thuis zitten. Vrouwen verzuimen 84% meer dan normaal door griep, mannen 116%.

‘Nederland was veel zieker’
Leo Bil, directeur sociale zekerheid van Acture: ‘We weten dat de griepgolf van 2017-2018 langer is dan gebruikelijk. Met 2 maal zoveel griepverzuim als gemiddeld tot eind maart is de griepgolf 2017-2018 landelijk veel zwaarder dan griepgolf 2016-2017. Nederland is de afgelopen griepperiode dus veel zieker geweest dan het jaar daarvoor.

1,3 miljard tegen 550 miljoen euro
Uitgaande van 261 werkdagen per jaar, een gemiddeld jaarinkomen van € 30.000, een landelijke loonsom van € 206 miljard en de loonsom van klanten van Acture van 2016 en 2017 is een schatting gemaakt van de totale verwachte kosten van griepgolven. De griepgolf 2016-2017 kostte inclusief de uitloop tot het einde € 550 miljoen. De griepgolf 2017-2018 wordt meer dan twee keer zo duur, namelijk € 1,3 miljard.’

Zorgelijk
Bil: ‘Het is te hopen dat de griepgolf nu door de weersverwachting snel over gaat. We zien in de cijfers dat de wintermaanden echt flink hebben huisgehouden maar dat er op dit moment nog steeds relatief veel zieken zijn. Het is ronduit zorgelijk dat dit zolang duurt.

Betere griepprik
Wat dat betreft is het echt te hopen dat de griepprik volgend jaar net iets beter wordt afgestemd op de ‘modellen’ zodat hij daadwerkelijk beter ‘aanslaat’. Want op deze manier worden werkgevers op kosten gejaagd en zitten werknemers ziek thuis. In beiden gevallen een verliessituatie. Daarnaast valt er best wat voor te zeggen dat de zogenaamde griepprik ook voor andere generaties in Nederland gratis beschikbaar wordt gesteld. Dat gaat ons als maatschappij flink wat opleveren.’

Bron: Blikopnieuws.nl