Algemeen | 6 mrt 2018

Kun je sporten als je griep hebt of verkouden bent?

Verscheidene, universitaire onderzoeken hebben in het verleden aangetoond dat sporten kan bijdragen tot het voorkomen van verkoudheden of griep. 30 tot 45 minuten lopen, fietsen of wandelen zou zelfs het risico op infecties aan de luchtwegen met de helft verminderen. Maar wat als je al griep hebt?

Wil je een infectie aan de luchtwegen voorkomen dan is sporten fantastisch volgens professor  David Nieman van Human Performance Lab van de Amerikaanse Appalachian State University. “Maar als je al grieperig bent, kan sporten het herstel zelfs negatief beïnvloeden.”

Polio
Om een concreet voorbeeld te kunnen geven, wijst Nieman op de polio-epidemie in de jaren veertig. “Tijdens de grote polio-epidemie zagen onderzoekers dat zieke atleten na een fysieke inspanning vaak aan een meer ernstige vorm van polio leden dan wie niet gesport had. Het onderzoek lijkt oud maar het leidde tot heel wat nieuwe onderzoeken waardoor we vandaag in staat zijn om vast te stellen hoe een virus reageert op sportieve activiteiten. De conclusie: Een geïnfecteerd lichaam reageert negatief op fysieke inspanningen. Het is dus grote onzin volgens de professor dat je een griepje er fysiek uit moet zweten.

Immuunsysteem
Nieman wordt hierin gesteund door heel wat collega’s, onder meer door Mariane Fahlman, professor in de gezondheidsleer aan de Wayne State University. ,,Samen met mijn team onderzocht ik hoe sporten het immuunsysteem beïnvloedde bij veldlopers. Bij sporters bij wie de griep woedde, maakte het immuunsysteem overuren om de infectie te bestrijden. Fysieke activiteit wordt hier gezien als een vorm van fysieke stress, die de taak van het immuunsysteem nog moeilijker maakt”, zegt ze in de Belgische krant Het Nieuwsblad.

En dat kan zelfs ernstige gevolgen hebben. Australische onderzoekers wezen er in de jaren 90 al op dat sporten terwijl je ziek bent in de ergste gevallen zelfs kan leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Nieman raadt dan ook elke (recreatieve) sporter aan om eerst volledig te herstellen alvorens je opnieuw gaat sporten. “Als je een arm breekt, moet je die ook laten helen in het gips. Je lichaam werkt op precies dezelfde manier. Rust voldoende, neem indien nodig medicatie en begin pas opnieuw te sporten als je weer helemaal gezond bent.”

Bron: gezondheidenco.nl

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.