Ziektebeelden

Allergie

Wat is allergie

Het lichaam behoort indringers zoals bacteriën, virussen en andere microben/ziektekiemen te vernietigen met behulp van het afweersysteem. Zo blijf je gezond.

Bij een allergie reageert het lichaam ook op stoffen van buitenaf waar het lichaam niet op zou horen te reageren. Het lichaam ziet deze eigenlijk onschuldige stoffen (allergenen) onterecht aan voor indringers die onschadelijk gemaakt moeten worden, en gaat antistoffen aanmaken.

Allergenen kunnen van verschillende bronnen komen en worden grofweg onderverdeeld in vijf categorieën (soorten allergie).

 1. Inhalatieallergenen (bijv,Huisdierenallergie  Huisstofmijt , ABPA ,Hooiksoorts )
 2. Contactallergenen (bijv. nikkel in sieraden, parfum)
 3. Voedselallergenen 
 4. Insecten gif allergenen (bijv. wespensteek, bijensteek)
 5. Geneesmiddelenallergenen (bijv. aspirine, antibiotica)

Vormen van allergische reacties

Vormen van allergische reacties

Er zijn verschillende manieren waarop een allergische reactie kan verlopen. Deze worden onderverdeeld in 4 type allergische reacties.

 

Klachten

Klachten bij allergie

Symptomen zijn niet alleen afhankelijk van het soort allergie, maar ook van het type allergie en de plaats waar het allergeen contact maakt met het lichaam. (huid, luchtwegen, spijsverteringskanaal). Er kunnen daardoor veel verschillende soorten klachten ontstaan bij een allergische reactie. Deze kunnen ook bij iedereen, en bij ieder allergeen, anders zijn.

De volgende klachten zijn de meest voorkomende klachten bij een allergische reactie:

 • Bovenste luchtwegen (verstopte neus, niezen, droge hoest en vochtophoping rond strottenhoofd, droge hoest)
 • Astmatische klachten (hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling, samengetrokken tussenribspiertjes)
 • Huidklachten (jeuk, galbulten, eczeem)
 • Jeuk en zwellingen in de mond
 • Buikklachten (buikpijn, overgeven, diarree)
 • Misselijkheid

Met name bij type III allergische reacties kunnen vaak ook niet-specifieke klachten ontstaan, waardoor het moeilijk is te herkennen wat de precies de oorzaak is van deze klachten. Naast de bovenstaande klachten kunnen er onder andere ook klachten als stemmingswisselingen, slapeloosheid, opgeblazen buik, migraine, chronische vermoeidheid en chronische verkoudheid optreden.

Onderzoek

Allergie onderzoek

Om er achter te komen of u een allergie heeft kan de arts, aanvullend op uw verhaal, verschillende testen doen.

Er zijn verschillende soorten allergietesten. Welke test geschikt is, is afhankelijk van het type allergische reactie:

 1. Plakproeven
 2. Priktesten
 3. Bloedtesten
 4. Eliminatie-provocatietest

Testresultaten

De uitslagen van bovenstaande testen geven alleen aan of iemand gevoelig is voor het allergeen waarop getest wordt. Een positieve uitslag wil niet zeggen of iemand allergisch is. Alleen door een diagnose in combinatie met het verhaal/allergeen gerelateerde klachten kan gezegd worden of iemand allergisch is.

Behandeling

Behandeling/medicijnen

Het is belangrijk om allergenen zo veel mogelijk te vermijden bij een allergie.

Afhankelijk van welk type allergische reactie er optreed, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar om de klachten te verminderen.

Een stijging van de histamine in het lichaam geeft allergische reacties. Dit komt voor bij de type I allergische reactie.

De antihistaminica remmen de klachten die het gevolg zijn van de vrijkomen van histamine en kan gebruikt worden bij acute klachten of preventief.

 • Adrenaline pen.

Deze worden gebruikt bij een anafylactische shock veroorzaakt door histamine. De Adrenaline vernauwt de bloedvaten waardoor de bloeddruk weer stijgt.

 • Corticosteroïden.

Voor klachten die veroorzaakt worden door ontstekingen.

 • Allergie immunotherapie.

Door het lichaam voor langere tijd en onder controle bloot te stellen aan kleine hoeveelheden van het allergeen, kan het immuunsysteem gewend raken aan deze stof. Het immuunsysteem kan op den duur minder of niet meer reageren op het allergeen met minder tot geen klachten als gevolg.

 • Medicijnen om specifieke klachten te verminderen.

Bijvoorbeeld astmapufjes als er benauwdheidsklachten optreden na aanraking met een allergeen.

Bij inhalatieallergenen kan het helpen om de omgeving te saneren.

Hierbij worden  voorwerpen of materialen verwijderd waar een allergeen in kan zitten.

Bij een huisstofmijtallergie is dit bijvoorbeeld het verwijderen van gordijnen, stoffen banken en kleedjes omdat hier veel huisstofmijt in kan zitten.

Bij een pollenallergie is het verstandiger om de was niet buiten te laten drogen, zodat er geen pollen op de schone was kunnen komen.

Bij een voedsel-, contact-, insecten gif-, en geneesmiddelenallergie is het van belang om de allergenen zo goed als mogelijk te vermijden.

Ook is het belangrijk om de familie, vrienden en collega’s op het werk op de hoogte te stellen van de aanwezige allergieën zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Daarnaast dient (nood)medicatie altijd aanwezig te zijn.

Ontvang de nieuwsbrief