Algemeen | 2 mrt 2018

Is slapen met het raam open in de vrieskou gezond?

De weermannen en -vrouwen voorspellen deze week temperaturen die ’s nachts tot ver onder het vriespunt zakken. Dat zet sommige mensen aan om het in de slaapkamer lekker fris te maken en die ijskoude lucht in te ademen. Is dat eigenlijk wel goed voor ons?

De aanbevolen temperatuur in de slaapkamer ligt tussen 16 en 18 graden, maar in Scandinavië leggen ze baby’s al jaren gewoon buiten volgens het Nordic Napping-principe. Deze aanpak zou kindjes, die warm ingeduffeld zijn, beter en gemiddeld 90 minuten langer doen slapen. Daarnaast zou de frisse lucht ook goed zijn voor de longen.

Slaapexpert Johan Verbraecken, verbonden aan het UZ Antwerpen, heeft tijdens observaties zelf ondervonden dat kinderen er baat bij hebben. ‘Het lijkt erop dat ze minder verkouden worden omdat ze meer buitenlucht hebben’, klinkt het. Toch zijn er volgens hem belangrijke kanttekeningen. ‘Op zich kan de kou mensen helpen om beter door hun neus te blijven ademen. Dat kan echter averechts werken als iemand reeds verkouden is. Daarbij komt dat we hier met veel luchtverontreiniging en dus fijn stof te maken hebben. Als mensen met houtkachels stoken, stijgt het fijn stof in de lucht. Zeker in een stedelijke omgeving. Dat alles is geen goede zaak’, zegt hij.

Koude neus, warme voeten
De expert voegt eraan toe dat we fijn stof niet ruiken, proeven of voelen, maar de concentratie aanzienlijk is als je in een straal van honderd meter van een drukke weg woont. ‘Op het platteland kan het geen kwaad als het topje van je neus ijskoud is, op voorwaarde dat je je lichaam warm houdt’, klinkt het.

Vooral gezellig warme voeten zijn volgens hem essentieel om lekker te slapen. ‘Ter hoogte van de voeten zitten heel veel poriën. Daar geef je dus makkelijk lichaamswarmte af. Als het koud is, zitten die poriën dicht en heb je een verhoogde koudesensatie. In het ergste geval ga je rillen, wat energie opwekt en het inslapen allesbehalve bevordert. Een warmwaterkruik en een paar kousen kunnen soelaas bieden.’
Droge huid
En daar lig je dan in bed met een fris gelaat, dat de ochtend nadien echter een pak droger aanvoelt. In dat geval ben je ‘gezegend’ met een droge huid en kan dat open raam in je nadeel spelen. Dat zegt dermatoloog Thomas Maselis, verbonden aan de KU Leuven.

‘Het zal nooit echt vriezen in de slaapkamer, maar het is wel zo dat koude lucht droger is dan de warme variant. Mensen met een droge huid zullen in de winter merken dat die nog een tikkeltje droger wordt. Ter illustratie: in huis zitten we meestal met een luchtvochtigheid van 61 procent. Op dit moment heeft de buitenlucht een luchtvochtigheid van maar 20 procent’, klinkt het.

Hydrateer, maar niet te veel
Als je huid (overdag of ’s nachts) in contact komt met die droge lucht, krijgen mensen met een droge huid een heel andere reactie van de opperhuid. Alles heeft te maken met de zure vetfilter die erop ligt. ‘Heel vette huid houdt water vast en is performant, waardoor ze niet zal uitdrogen. Bij droge huid daarentegen kan het vocht makkelijker verdampen. Dat effect is vooral merkbaar in de lippen, omdat ze weinig talgklieren bevatten. Lippenbalsem kan het probleem verhelpen, maar wees zuinig. Te veel smeren kan een oververzadiging in de hand werken, waardoor het droge effect na een tijd nog erger wordt.’

‘Voor het gezicht geldt hetzelfde. Ga voor een nieuwe hydraterende crème, die zijn meestal ontwikkeld met het oog op het herstellen van die zure vetfilm en bevatten zout om watermoleculen vast te houden. Gebruik zeker geen olie. Die gaat kort overvloedig hydrateren en zure vetten kunnen weggewassen worden’, zegt de dermatoloog.

De conclusie: mensen met een droge huid, laten hun raam maar beter dicht.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180206_03341827