Algemeen | 7 jan 2019

Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

Wereldwijd krijgt rond de 1 procent van de kinderen te kampen met een pinda-allergie. Soms is de reactie daarop zo hevig dat je lichaam in shock kan gaan. Gelukkig wordt er volop gewerkt aan een nieuw medicijn om daarmee komaf te maken.

Een nieuw medicijn dat pinda-allergie moet tegengaan zit ondertussen al in een derde testfase en de resultaten zijn veelbelovend, zo blijkt uit het onderzoek dat in New England Journal of Medicine werd gepubliceerd. AR101; zoals het medicijn voorlopig wordt genoemd, maakt dat kinderen met een allergie toch twee pinda’s kunnen eten zonder dat er bijwerkingen optreden zoals huidklachten, vochtophopingen, problemen aan de luchtwegen of zelfs het lichaam dat in shock gaat.

Met behulp van het medicijn moeten de kinderen dagelijks een dosis pinda innemen. Daardoor wordt beetje bij beetje hun tolerantie opgebouwd en kunnen op termijn de ernstige risico’s beperkt worden als er per ongeluk toch iets van pinda wordt gegeten. De noot wordt namelijk in allerlei producten verwerkt, zonder dat je je er vaak van bewust bent.

Eind 2019?
Hoewel het medicijn nog goedgekeurd moet worden door de Amerikaanse Food and Drug Administration, klinkt het alvast veelbelovend. Dat wijst de studie uit die werd uitgevoerd bij 500 kinderen uit tien landen in Noord-Amerika en Europa. In de meeste gevallen hielp AR101 om helemaal geen allergische reactie te vertonen of om de symptomen te beperken. Voor zo’n 6 procent van de kinderen ging dat weliswaar niet op. Producent Aimmune is echter optimistisch en denkt dat het medicijn tegen eind 2019 beschikbaar zal zijn.

Bron: www.gezondheid.be

Algemeen | 15 jan 2019

‘Helft mensen met voedselallergie is eigenlijk niet allergisch’

Tot de wanhoop van vele chef-koks blijken steeds meer mensen met een voedselallergie te kampen. Maar dat zit vooral tussen hun oren. Volgens een nieuwe studie zegt een op de twee Amerikanen allergisch te zijn, terwijl hij/zij dat niet is.

Algemeen | 13 jan 2019

10 vragen over het Wmo-abonnementstarief

Vanaf 1 januari 2019 verandert de eigen bijdrage voor de gemeentelijke hulp, zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per 4 weken. Voorheen werd gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage. Ieder(in) krijgt veel vragen over dit onderwerp, daarom zetten we de meest gestelde vragen op een rij. Bent u benieuwd wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent? Neem dan contact op met uw gemeente.

Algemeen | 11 jan 2019

Trijntje Oosterhuis zingt voor longonderzoek

Op zaterdag 26 januari organiseert het Longfonds samen met Philips het unieke zangevenement ADEMNOOT. Het streven is om met Trijntje Oosterhuis en zoveel mogelijk zangers en zangeressen het grootste koor van Nederland te vormen. Samen laten ze hun stem horen met maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor longonderzoek. Het repertoire bestaat uit meerstemmige nummers, gearrangeerd door Ton van Diepen, dirigent van Popkoor Prestige. Trijntje: ‘Met zoveel mensen tegelijk staan zingen, dat is te gek!’

Algemeen | 9 jan 2019

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie

Niet-verteerbare voedingsvezels, zoals die onder meer in groente voorkomen, lijken behulpzaam te zijn voor mensen met een voedselallergie. Onderzoek aan het universitair medisch centrum UMC Utrecht wijst er op dat deze vezels het ontregelde afweersysteem sneller weer in balans brengen. Daarom zouden zulke vezels mogelijk kunnen bijdragen als toevoeging bij de behandeling van bijvoorbeeld een pinda-allergie.

Algemeen | 5 jan 2019

Nederland heeft nu ‘officieel’ de griep

Nederland heeft nu officieel te kampen met een griepepidemie. Dit heeft Nivel donderdag bekendgemaakt.

Algemeen | 3 jan 2019

Het Voedingscentrum introduceert eetwissels

Het Voedingscentrum lanceert een nieuwe campagne ‘de Eetwissel’. Hiermee wil het centrum een gezonder en duurzamer voedingspatroon stimuleren.