Algemeen | 30 jan 2018

Hoofdseizoen van elzenpollen gaat van start, ook zeer vroeg

28-JAN-2018 – Door de zeer hoge temperaturen breekt het hoofdseizoen van het elzenpollen al aan. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen verwachten we rond 6 februari, ongeveer een maand vroeger dan normaal. Mensen met elzenpollenallergie dienen de komende weken rekening te houden met hooikoortsklachten en eventueel hun voeding aan te passen. Ziet u elzen in bloei komen, geef dat dan door via Natuurkalender.nl.

In december stonden de elzen die van oorsprong uit de Kaukasus komen al in bloei. Volgens de pollentellingen van het LUMC liep de elzenpollenconcentratie in de laatste week van 2017 al op tot ruim 70 pollen per kubieke meter lucht. Daarna liep de concentratie weer sterk terug. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen hebben daarom mogelijk al hooikoortsklachten gehad, zeker als ze ook gevoelig zijn voor het pollen van hazelaar. De hazelaars bloeiden de afgelopen weken volop en recordvroeg.

Misschien wel een van de vroegste ooit
Het meeste elzenpollen van dit jaar moet echter nog komen. Door de zeer warme maanden hebben, net als de hazelaars en andere vroege bloeiers, ook de elzen zich snel ontwikkeld. De meeste van de naar schatting 27 miljoen elzen in ons land gaan binnenkort in bloei komen. Op basis van de bloeimodellen van de Natuurkalender wordt de piek van de eerste bloeiwaarnemingen verwacht op 6 februari. Dit is bijna een maand vroeger dan de gemiddelde start in de jaren 1940 tot en met 1968 (zie onderstaande figuur). Ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande 17 jaar verwachten we de els dit jaar zo’n twee weken eerder in bloei. Daarmee wordt dit jaar mogelijk een van de vroegste jaren ooit.

Geef eerste bloeiwaarneming door
Ziet u een els in bloei komen, geef dat dan door op Natuurkalender.nl. U kunt zowel de meest voorkomende zwarte els (‘els (zwarte)’ in het formulier) alsook de witte els (‘els (witte)’ in het formulier) doorgeven. Als u niet weet om welke soort het gaat kunt u ook ‘els (soort onbekend)’ selecteren. Klik op de links voor meer informatie over deze soorten.

Aanpassen voeding kan kruisreacties voorkomen
Mensen die allergisch zijn voor els en hazelaar hebben een verhoogde kans om allergisch te reageren op hazelnoot, appel, wortel, selderij, noten, kiwi, meloen, sinaasappel en exotisch fruit. Bij ernstige hooikoortsklachten is het verstandig om dit soort producten te vermijden zo lang pollen in de lucht zweeft. Uit ons Allergieradar-project blijkt dat van de bijna vijfduizend mensen die een allergietest hebben ondergaan, 33 procent allergisch is voor hazelaarpollen en 33 procent voor elzenpollen. Als u overigens last hebt van een van deze twee soorten dan is de kans 90 procent dat u ook last hebt van de andere soort.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University

Bron; https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24098