Algemeen | 3 mrt 2018

Hoge slagingspercentage ‘Ik Stop Ermee’ blijkt verzonnen.

Groningen“Ik Stop Ermee” is een razend populaire cursus onder rokers die van hun verslaving af willen. Volgens de bedenkers van de cursus zou men in vier uur tijd mensen van het roken zou kunnen afhelpen. Men claimt dat 81 procent van de deelnemers aan de cursus daadwerkelijk stopt.
De cijfers worden geciteerd uit een onderzoek dat volgens het programma Nieuwsuur helemaal niet bestaat. Het onderzoek dat door “Ik Stop Ermee” wordt gebruikt worden de naam en het logo van de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG) gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat de onderzoekers helemaal niet zijn verbonden aan de RUG. De universiteit neemt daarom ook afstand van het rapport.

De oprichter van de cursus, Hugo Hairwasser, claimt dat het onderzoek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Naar eigen zeggen heeft hij zelf de studenten gezien die het onderzoek deden. De naam van een studente prijkt bovenaan het onderzoek, maar de studente Floor Verheul heeft niets met het onderzoek te maken. ‘Ik ben erg verbaasd en geschrokken. Ik ben niet bij het onderzoek betrokken geweest en ik heb nooit in Groningen gestudeerd.’

Verheul zegt Hairwasser wel te kennen. ‘Ik heb in 2011 voor een paar maanden een kamer bij hem gehuurd. Ik vind het erg vervelend dat mijn naam gebruikt is om mensen te misleiden’, aldus Verheul.

Bron: blikopnieuws.nl