Algemeen | 14 jun 2018

Hij komt er weer aan de Ledendag, U komt toch ook?

De afgelopen maanden hebben het bestuur, de medewerkers en de vrijwilligers van onze vereniging absoluut niet stil gezeten. Met gepaste trots kijken we terug op het bezoek van het bestuur aan Davos, de busreis naar Davos voor de leden en de patiënten contactdag.

Samen met het Nederlands Astmacentrum Davos en het Longfonds heeft er overleg plaatsgevonden. Daarbij zijn er inhoudelijke afspraken gemaakt over de te nemen stappen voor het vervolgtraject van het wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde van hooggebergtebehandeling. Dit onderzoek kan pas echt afgerond worden als ook de resultaten van de metingen een jaar ná behandeling bekend zijn ( de folluw-up) , naar verwachting in december 2019. De directeur van de LAN heeft namens alle betrokken partijen een schriftelijk verzoek ingediend voor uitstel van de beslissing van het ZiNL om vergoeding van hooggebergtebehandeling al dan niet in de basiszorg te laten. Dit verzoek is begeleid met een uitgebreide tussentijdse rapportage van de onderzoekers. De uitkomst hiervan is spannend!
Op de ledendag zal Tim Roldaan u hierover graag willen bijpraten.

Tevens is er hard gewerkt om de implementatie van de CareQol (vragenlijst om de kwaliteit van leven ná longrevalidatie te meten) van start te laten gaan. Aan de totstandkoming van deze vragenlijst hebben velen van u meegewerkt. Inmiddels hebben wij alle longcentra in Nederland benaderd om deze vragenlijst te gaan gebruiken in de spreekkamers. Tevens zijn wij met het Nivel-instituut in overleg om deze aanpak samen met het Longfonds en de VND verder uit te werken. Het ligt ook in de bedoeling een wetenschappelijk artikel te schrijven waarin de CareQol getoetst gaat worden aan de uitkomsten van het eerder genoemde wetenschappelijke onderzoek.
Op de bovengenoemde samenwerking dag is het startsein gegeven voor dit project zodat het daadwerkelijk gestalte gaat krijgen!

Dit heel in het kort waar de VND mee bezig is buiten alle reguliere taken om. Graag brengen wij u weer op de hoogte van deze en andere zaken op de ledendag van 23 juni a.s.

Wij stellen het dan ook zeer op prijs u op de ledendag te mogen verwelkomen en gaan dan graag in dialoog met u!
Mocht u graag naar de ledendag willen komen, maar heeft u geen vervoer? Op de pagina ‘help elkaar’kunt u vragen of u mee kunt rijden met één van de leden. Mocht u juist een plekje in de auto overhebben: dan kunt u dit natuurlijk ook aangeven! Hopelijk kunnen we elkaar zo verder helpen.

Hieronder vindt u het contactformulier om u op te geven. Mocht u liever eerst nog even de complete uitnodiging doornemen, kunt u hier klikken. Uitnodiging voor de VND Ledendag 2018

Meld u dus gauw aan voor de ledendag we maken er een gezellige dag van!

Ledendag

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de Patiëntencontactdag 2018.
  • Gegevens meekomende partner

U kunt hierboven aangeven welke stukken u graag voor de Ledendag via de e-mail toegestuurd zou willen krijgen.
Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.