Algemeen | 17 feb 2018

Helft jongeren heeft klachten na drinken energiedranken

Nieuw onderzoek in Canada gepubliceerd in het medische vakblad Canadian Medical Association Journal (CMAJ) Open toont opnieuw aan dat energiedranken schadelijk kunnen zijn voor jongeren. De helft van de ondervraagde jongeren had klachten na het drinken van energiedrank met caffeïne, soms zelfs na één enkele consumptie.

Voor dit onderzoek werden ruim 2000 jongeren van 12 tot 24 jaar ondervraagd. Ruim driekwart had ervaring met energiedranken. Minder dan 20 procent gebruikte energiedranken in combinatie met sport, de rest gebruikte het puur recreatief.

De meest voorkomende bijwerkingen waren:
•  een versnelde hartslag (25 %),
• slaapproblemen (24 %)
• hoofdpijn (18 %)
• misselijkheid en/of diarree (5%).

0,2 procent van de ondervraagden had ook een epilepsieaanval gehad. En 3,1 procent had medische hulp gezocht.

Opmerkelijk is dat de helft van de jongeren met klachten deze al ervaarden na één consumptie. Het is evenwel niet helemaal duidelijk in hoeverre deze klachten alleen kunnen toegeschreven worden aan de energiedranken, vermits de jongeren bijvoorbeeld soms ook alcohol hadden gedronken.

De auteurs besluiten dat de kans op ernstige klachten weliswaar klein is, maar gezien veel jongeren energiedranken gebruiken, moeten de vele klachten toch ernstig genomen worden. Ze pleiten voor een beperking van de verkoop aan minderjarigen en waarschuwingen op de verpakking.

Bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=25583