Nieuws

Algemeen | 27 jan 2019

Helft allergieën fout gediagnosticeerd

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Allergoloog Didier Ebo van het UZ Antwerpen is allesbehalve verbaasd over de resultaten van een nieuwe Amerikaanse studie. Die werd uitgevoerd bij 40.000 volwassenen en concludeerde dat de helft geen echte aller­gieën zijn. In totaal bleek bijna 11% van de deelnemers een heuse voedselallergie te hebben, terwijl vooraf bijna dubbel zo veel mensen – 19% – hadden aangegeven daarmee te kampen.

Van alle opgegeven allergieën bleek die voor schaal- en schelpdieren het vaakst ook écht voor te komen. Die trof bijna 3%. Op de tweede en derde plaats kwamen een allergie voor melk (1,9%) en pinda­noten (1,8%).

Banaan of latex?
“Elke arts kan een allergietest door een lab laten uitvoeren”, zegt Ebo. “Maar daarom is de interpretatie ervan nog niet juist. Een voorbeeld: een patiënt gaat naar de dokter met buikklachten. Ik heb élke dag last van mijn maag. De dokter gaat dan op zoek naar iets wat je elke dag eet. Tarwe. Wat blijkt: de test voor tarwe is positief, dus de ­patiënt heeft een graanallergie. Alleen: die man heeft géén graanallergie, wel een gras­pollenallergie, die ook doorwerkt in de voeding.”

Zo gaat het met veel zaken, zegt Ebo. “Iemand die allergisch is voor banaan en kastanje, is dat vaak ook voor latex. In die stoffen zitten gelijkaardige eiwitten. Het is wel belangrijk dat zulke zaken juist gediagnosticeerd worden, want als zo’n patiënt geopereerd wordt met latex handschoenen kan er een gevaarlijke reactie optreden.”

Allergologie in Nederland
Volgens Ebo zijn er ook te weinig allergologen – Nederland bijvoorbeeld telt er slechts 40 – terwijl er jaarlijks zo’n 40.000 nieuwe patiënten erbij komen. “Het is niet omdat er veel foute diagnoses zijn, dat weinig mensen het hebben. In Nederland heeft van de nieuwe patiënten de helft een pollenallergie. Maar Ebo zegt dat ongeveer de helft van de tijd geprobeerd wordt mensen van een foute diagnose af te helpen.

Ook buiten de voeding is dat trouwens een probleem: heel veel mensen denken dat ze allergisch zijn voor penicilline. Dat staat in hun medisch dossier en het zorgt ervoor dat zij veel minder efficiënt behandeld kunnen worden omdat ze daardoor minder goede pillen voor­geschreven krijgen.”

Bron: MijnGezondheidsgids

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Ontvang de nieuwsbrief