Algemeen | 30 apr 2018

Geen oorzakelijk verband RSV-infectie en astma

Volgens een studie aan het universitair ziekenhuis UMC Utrecht bestaat er waarschijnlijk geen oorzakelijke verband tussen een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) en het ontstaan van astma op de leeftijd van zes. De studie verscheen in The Lancet Respiratory Medicine.
Het Respiratoir Syncytiaal virus (RSV) is een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus. Het veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. Het RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Bijna ieder kind maakt de infectie op zeer jonge leeftijd door.

zie ook artikel : Het verkoudheidsvirus (RSV) – Respiratoir Syncytiaal virus

In de studie in Leiden kregen 400 prematuur geboren, maar verder gezonde kinderen in hun eerste ‘RSV-seizoen’ het geneesmiddel palivizumab of een placebo. De kinderen werden tot de leeftijd van zes jaar opgevolgd of ze astma of een piepende ademhaling kregen en hoe hun longfunctie was. In beide groepen werd uiteindelijk geen verschil in astma of longfunctie vastgesteld, ongeacht of ze al dan niet een geneesmiddel hadden gekregen. In eerdere studies was wel een gunstig effect van het geneesmiddel gezien op piepende ademhaling later in het leven van kinderen. Maar dat wordt in deze studie dus tegengesproken.

Bron: http://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(18)30055-9/fulltext