Algemeen | 25 apr 2018

EU-parlement wil actie tegen ‘zorgwekkende afname vaccinaties’

Het Europees Parlement wil actie tegen de “zorgwekkende’” afname van de vaccinatiegraad in de EU. In een resolutie roept het de Europese Commissie en de lidstaten op maatregelen te nemen tegen de “toenemende en wijdverspreide terughoudendheid tegenover vaccins” en de kostenstijging ervan aan te pakken.
In Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR)

De vaccinatiepercentages in de EU zijn ontoereikend voor een adequate bescherming, aldus de resolutie. Tussen 2008 en 2015 zijn er in de EU 215.000 gevallen geweest van ziektes die door vaccinatie voorkomen hadden kunnen worden, zoals de mazelen.

EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA): “Met alle respect voor de principes van gewetensvrijheid en onaantastbaarheid van het menselijk lichaam is nu actie geboden. Dat in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen overlijden door mazelen is niet meer van deze tijd en onnodig. Meer voorlichting en transparantie over onderzoeken zijn echt nodig om de spookverhalen bij ouders en patiënten over bepaalde vaccins weg te nemen.”

Dalende vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rodehond daalt in Nederland al een paar jaar licht, blijkt uit het jaarverslag van het Rijksvaccinatieprogramma 2016. De norm van 95 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt in Nederland bij de eerste BMR-prik niet meer gehaald.

Voor de tweede BMR-vaccinatie was dit al langer zo. Voor het eerst lieten in 2016 minder meisjes zich inenten tegen baarmoederhalskanker. Het percentage daalde van 61 naar 53.

Het parlement vindt ook dat migranten en vluchtelingen die de EU binnenkomen, gescreend moeten worden of ze en waartegen ze zijn ingeënt.

Bron: Nu.nl