Algemeen | 10 jan 2018

Er hangen al pollen in de lucht: hooikoortsseizoen is begonnen

Door de hoge temperaturen is de natuur al in lentesfeer. Zodra de koude verdwenen is, ontwikkelen de katjes van de hazelaar verder en kunnen ze tot zo’n 12 cm lang worden. Nu zijn ze dus rijp en geven ze pollen aan de lucht af. Lokaal kan ook de hazelaar al bloeien. Op de pollen van berk, es en eik is het nog even wachten.

Marijke Hendrickx van het WIV verduidelijkt wel dat het om een lage concentratie gaat, een tiental korrels per kubieke meter lucht. De meeste mensen vertonen pas hooikoortssymptomen vanaf 80 korrels per kubieke meter lucht. Slechts een kleine minderheid van de patiënten met een boompollenallergie zal dus nu last van hooikoorts hebben. “Maar we kunnen wel al zeggen dat het pollenseizoen van start is gegaan.”

Allergoloog Didier (UA) Ebo bevestigde vanochtend op Radio 1 dat er inderdaad al enkele pollen per kubieke meter zijn. “Dat is niet uitzonderlijk vroeger dan anders, maar het is theoretisch wel mogelijk dat mensen met een pollenallergie sneller last hebben, dan dat de griep zal toeslaan.”

Bron: www.hln.be/nieuws/binnenland/er-hangen-al-pollen-in-de-lucht-hooikoortsseizoen-is-begonnen~a75d3a50

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.