Algemeen | 9 apr 2018

Elke maand zeker 20 ziekenhuisdoden door medische fouten

In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Gezondheidszorg. Daaruit blijkt ook dat elke maand gemiddeld 32 mensen schade oplopen door een fout in het ziekenhuis.

In de periode 1 januari 2016 tot 9 oktober 2017 meldden Nederlandse ziekenhuizen 1965 calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo’n melding moet het ziekenhuis doen op het moment dat ze vermoeden dat door fout medisch handelen een patiënt schade heeft opgelopen of is overleden.

Sterfgevallen en schade
Vervolgens zoeken ziekenhuizen uit of er wat mis is gegaan en als dat het geval is, wat het precies is. Er is in totaal 1163 keer – bijna 60 procent van de meldingen – ook daadwerkelijk fout gehandeld door artsen of verplegend personeel van het ziekenhuis. Door deze fouten overleden er 471 patiënten en liepen 716 patiënten ernstige schade op waardoor ze langer in het ziekenhuis lagen. Een groot deel van de patiënten heeft ook te kampen met blijvende schade en invaliditeit.

Baby’s en ouderen
Wat opvalt is dat het in 26 gevallen baby’s zijn die overlijden door medische fouten. Ook bij ouderen gaat het vaak mis: 291 65-plussers stierven door fouten van het ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (& Jeugd) zegt in een reactie dat elke calamiteit er een teveel is. “Het is heel verdrietig voor patiënt, familie en zorgverleners. Openheid over calamiteiten is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaken zodat ziekenhuizen ervan kunnen leren.”

Bron: http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/home/

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.