Algemeen | 4 nov 2018

Een derde minder kans op overlijden met immuuntherapie bij niet-uitgezaaide longkanker

Op de World Conference on Lung Cancer in Toronto werden zopas de overlevingsresultaten van de PACIFIC-studie bekendgemaakt, en parallel daarmee verscheen een publicatie in het medische vakblad New England Journal of Medicine. Onderzoekers van de dienst respiratoire oncologie van UZ Leuven leverden daaraan een belangrijke bijdrage.

De PACIFIC-studie bestudeerde patiënten met longkanker in stadium 3, waarbij de kanker plaatselijk vergevorderd is maar niet uitgezaaid is naar andere plaatsen in het lichaam. Dat type patiënten krijgt vandaag een standaardbehandeling bestaande uit een combinatie van chemo en radiotherapie. Daarbij zijn hun kansen om nog te genezen 1 op 3. Voor 66 procent van de patiënten betekent het dus dat de ziekte niet meer geneest en dat ze uiteindelijk zullen overlijden.

Kans op genezing
In een grootschalige studie werd gekeken wat het effect was van een immuuntherapie waarbij patiënten tijdens 1 jaar elke 2 weken een infuus met durvalumab kregen. De immuuntherapie blijkt de kans op genezing te verhogen. Het is de eerste keer in 10 jaar dat dit type longkankerpatiënten vooruitzicht heeft op meer genezingskansen. Bovendien hadden de patiënten weinig last van ernstige bijwerkingen van de immuuntherapie.”

Niet-kleincellige longkanker is met 80 procent van de totale longkankers de vaakst voorkomende vorm van longkanker. Daarvan heeft gemiddeld 25 procent van de patiënten longkanker in een vroeg stadium, wat meestal aangepakt wordt met chirurgie. Bij 40 procent van de patiënten is de longkanker uitgezaaid: zij krijgen onder andere immuuntherapie om langer te kunnen leven, maar kunnen meestal niet meer genezen. Bij 35 procent van de patiënten is longkanker lokaal gevorderd maar niet uitgezaaid: voor hen is er nu meer hoop op genezing dankzij een immuuntherapie. In UZ Leuven gaat het om ongeveer 75 patiënten per jaar die baat zullen hebben bij de nieuwe behandeling met immuuntherapie.

Voor patiënten met uitgezaaide longkanker is immuuntherapie al enkele jaren de standaardbehandeling, die ook wordt terugbetaald door het Riziv. Onderzoekers van de PACIFIC-studie verwachten nu ook een snelle terugbetaling voor de groep met niet-uitgezaaide longkanker. De behandeling werd op 24 september definitief goedgekeurd door de European Medicines Authority (EMA). Durvalumab wordt momenteel ook gebruikt voor patiënten met blaaskanker.

Bron: Gezondheid.be

Algemeen | 15 jan 2019

‘Helft mensen met voedselallergie is eigenlijk niet allergisch’

Tot de wanhoop van vele chef-koks blijken steeds meer mensen met een voedselallergie te kampen. Maar dat zit vooral tussen hun oren. Volgens een nieuwe studie zegt een op de twee Amerikanen allergisch te zijn, terwijl hij/zij dat niet is.

Algemeen | 13 jan 2019

10 vragen over het Wmo-abonnementstarief

Vanaf 1 januari 2019 verandert de eigen bijdrage voor de gemeentelijke hulp, zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per 4 weken. Voorheen werd gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage. Ieder(in) krijgt veel vragen over dit onderwerp, daarom zetten we de meest gestelde vragen op een rij. Bent u benieuwd wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent? Neem dan contact op met uw gemeente.

Algemeen | 11 jan 2019

Trijntje Oosterhuis zingt voor longonderzoek

Op zaterdag 26 januari organiseert het Longfonds samen met Philips het unieke zangevenement ADEMNOOT. Het streven is om met Trijntje Oosterhuis en zoveel mogelijk zangers en zangeressen het grootste koor van Nederland te vormen. Samen laten ze hun stem horen met maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor longonderzoek. Het repertoire bestaat uit meerstemmige nummers, gearrangeerd door Ton van Diepen, dirigent van Popkoor Prestige. Trijntje: ‘Met zoveel mensen tegelijk staan zingen, dat is te gek!’

Algemeen | 9 jan 2019

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie

Niet-verteerbare voedingsvezels, zoals die onder meer in groente voorkomen, lijken behulpzaam te zijn voor mensen met een voedselallergie. Onderzoek aan het universitair medisch centrum UMC Utrecht wijst er op dat deze vezels het ontregelde afweersysteem sneller weer in balans brengen. Daarom zouden zulke vezels mogelijk kunnen bijdragen als toevoeging bij de behandeling van bijvoorbeeld een pinda-allergie.

Algemeen | 7 jan 2019

Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

Wereldwijd krijgt rond de 1 procent van de kinderen te kampen met een pinda-allergie. Soms is de reactie daarop zo hevig dat je lichaam in shock kan gaan. Gelukkig wordt er volop gewerkt aan een nieuw medicijn om daarmee komaf te maken.

Algemeen | 5 jan 2019

Nederland heeft nu ‘officieel’ de griep

Nederland heeft nu officieel te kampen met een griepepidemie. Dit heeft Nivel donderdag bekendgemaakt.