Algemeen | 1 aug 2018

Antirookactivisten vragen NVWA sjoemelsigaretten uit handel te nemen

Antirookactivisten hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgeroepen alle sigaretten uit de handel te nemen die niet aan de wettelijke maxima voor teer, nicotine en koolmonoxide voldoen.
Het handhavingsverzoek is ingediend door onder meer de Stichting Rookpreventie Jeugd, het Rode Kruis Ziekenhuis, kinderartsen, longartsen en cardiologen. Zij deden eerder al strafrechtelijke aangifte tegen de tabaksindustrie.

Met sjoemelsigaretten wordt verwezen naar sigaretten met minuscule gaatjes in het filterpapier. Doordat mensen deze gaten bij het roken met hun vingers bedekken, zijn deze sigaretten net zo schadelijk als sigaretten zonder ventilatie en ademen rokers meer giftige stoffen in dan aangegeven.

“Vrijwel alle sigarettenmerken die dagelijks in Nederland worden verkocht, bevatten minimaal twee keer zoveel gif als wettelijk is toegestaan. Het gaat om het kankerverwekkende teer, de verslavende nicotine en om koolmonoxide dat onder meer hart- en herseninfarcten veroorzaakt”, aldus de Stichting Rookpreventie Jeugd.

De organisatie baseert zich op eerdere metingen van gezondheidsinstituut RIVM. Als de NVWA geen gehoor geeft aan het verzoek, volgt een kort geding, laat een woordvoerder van de stichting weten.

Bron: Nu.nl

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.