Algemeen | 17 aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.
Dat blijkt uit het rapport Eurobarometer – sport en fysieke activiteit van de Europese Commissie, meldt Trouw woensdag. Daarvoor is in 2017 bij ruim 28.000 Europeanen van vijftien jaar en ouder onderzocht hoe regelmatig zij bewegen. Er deden 1.040 Nederlanders mee aan het onderzoek.

Hoogleraar psychofysiologie Eco de Geus van de Vrije Universiteit in Amsterdam stelt in de krant dat het hoge percentage in Nederland aan de goede infrastructuur ligt. Doordat er veel fiets- en voetpaden liggen, is het makkelijk om erop uit te trekken of de fiets te pakken.

Volgens Geus speelt ook het verenigingsleven in Nederland een rol. Nergens in Europa zijn zo veel mensen lid van een sportvereniging als in Nederland, namelijk 27 procent tegenover 12 procent gemiddeld.

Plezier als voornaamste motief voor sporten en bewegen genoemd
Dat Nederlanders vooral voor hun plezier sporten, kan volgens onderzoeker Wikke van Stam, die voor het Mulier Instituut de cijfers van het onderzoek analyseerde, aan het hoge percentage leden van sportverenigingen liggen. “We weten uit ander onderzoek dat mensen sporten bij een vereniging leuker vinden dan wanneer ze dat individueel doen”, zegt ze in Trouw.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders vooral voor hun plezier bewegen en sporten. In de meeste andere landen noemen mensen het verbeteren van hun gezondheid als motief om te sporten of bewegen.

Een kanttekening bij het onderzoek
In het onderzoek werd een onderscheid gemaakt tussen recreatief bewegen en sporten. Op het gebied van wekelijks sporten scoort Nederland ook goed, met 56 procent ten opzichte van 40 procent gemiddeld in Europa. Alleen in Zweden, Denemarken en Finland ligt dit percentage hoger.

6 procent van de Nederlanders sport vijf keer per week of vaker, dit percentage is in de rest van de Europese Unie ook klein.

In de krant wordt wel een kanttekening geplaatst bij het onderzoek. “Een van de handicaps is dat al onze kennis over sport en bewegen is gebaseerd op vragenlijsten. Het is best onbetrouwbaar als mensen zelf rapporteren hoelang ze tuinieren of met de hond wandelen. Wie van ons weet nou precies hoeveel minuten je loopt”, aldus De Geus.

Bron: Nu.nl

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.