Algemeen | 21 jun 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

Beste leden,

In onderstaand bericht leest u dat de inclusie voor het ondergenoemde wetenschappelijk onderzoek is gesloten en dientengevolge geen nieuwe patiënten meer aangemeld kunnen worden.

Dat houdt in dat er voldoende patiënten hebben meegedaan aan dit onderzoek. Meerdere van u hebben reeds alle onderzoeken doorlopen zoals ook het  follow up onderzoek op de lange termijn effecten ( meting een jaar na opname). Vele van u zitten nog steeds in dit traject en hebben nog even te gaan.

Wij willen een ieder bedanken die mee heeft gedaan en nog steeds meedoet!

Ook het bestuur ziet uit naar de eerste resultaten die mogelijk op de ledendag van 23 juni a.s. bekend zijn. Uiteraard is dat dan een tipje van de sluier, want van belang zijn alle uitkomsten van het onderzoek en de verwerking hiervan. Dat laat nog op zich wachten.

Mede namens het bestuur van de VND,

Ineke van Dijk

High-altitude treatment versus treatment at sea level in patients with severe, refractory asthma: a pragmatic randomized clinical trial

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten.

Er zijn voldoende patiënten geïncludeerd. Dank zij uw medewerking konden wij ruim 350 patiënten screenen, van wie er 173 in de studie zijn geïncludeerd! Nadat de metingen van de korte termijn behandeling zijn afgerond, dan kan hiervan de analyse starten. Gezien de geplande follow-up duur van een jaar, zal de rapportage van de lange termijn gegevens nog even op zich laten wachten.

Hoe nu uw patiënten met ernstig astma verwijzen?

Vanaf heden kunt u uw patiënt voor Davos verwijzen via het aanmeldingsformulier op de website van het Nederlands Astmacentrum Davos: https://nadavos.nl/aanmelden/aanmelden-als-verwijzer/

Patiënten voor Merem (voorheen Heideheuvel) kunt u verwijzen via de website van Merem: http://www.merem.nl/heideheuvel/verwijsmodule-volwassenen-heideheuvel/

Bedankt!

Wij, als behandelend longartsen willen u mede namens de overige leden van het onderzoekteam hartelijk bedanken voor uw medewerking en bereidheid om patiënten te verwijzen voor het onderzoek!

Lous Rijssenbeek, longarts NAD

Eline bij de Vaate, longarts Merem

Algemeen | 16 feb 2019

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe “minder hevig” dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.