Algemeen | 21 jun 2018

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

Beste leden,

In onderstaand bericht leest u dat de inclusie voor het ondergenoemde wetenschappelijk onderzoek is gesloten en dientengevolge geen nieuwe patiënten meer aangemeld kunnen worden.

Dat houdt in dat er voldoende patiënten hebben meegedaan aan dit onderzoek. Meerdere van u hebben reeds alle onderzoeken doorlopen zoals ook het  follow up onderzoek op de lange termijn effecten ( meting een jaar na opname). Vele van u zitten nog steeds in dit traject en hebben nog even te gaan.

Wij willen een ieder bedanken die mee heeft gedaan en nog steeds meedoet!

Ook het bestuur ziet uit naar de eerste resultaten die mogelijk op de ledendag van 23 juni a.s. bekend zijn. Uiteraard is dat dan een tipje van de sluier, want van belang zijn alle uitkomsten van het onderzoek en de verwerking hiervan. Dat laat nog op zich wachten.

Mede namens het bestuur van de VND,

Ineke van Dijk

High-altitude treatment versus treatment at sea level in patients with severe, refractory asthma: a pragmatic randomized clinical trial

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten.

Er zijn voldoende patiënten geïncludeerd. Dank zij uw medewerking konden wij ruim 350 patiënten screenen, van wie er 173 in de studie zijn geïncludeerd! Nadat de metingen van de korte termijn behandeling zijn afgerond, dan kan hiervan de analyse starten. Gezien de geplande follow-up duur van een jaar, zal de rapportage van de lange termijn gegevens nog even op zich laten wachten.

Hoe nu uw patiënten met ernstig astma verwijzen?

Vanaf heden kunt u uw patiënt voor Davos verwijzen via het aanmeldingsformulier op de website van het Nederlands Astmacentrum Davos: https://nadavos.nl/aanmelden/aanmelden-als-verwijzer/

Patiënten voor Merem (voorheen Heideheuvel) kunt u verwijzen via de website van Merem: http://www.merem.nl/heideheuvel/verwijsmodule-volwassenen-heideheuvel/

Bedankt!

Wij, als behandelend longartsen willen u mede namens de overige leden van het onderzoekteam hartelijk bedanken voor uw medewerking en bereidheid om patiënten te verwijzen voor het onderzoek!

Lous Rijssenbeek, longarts NAD

Eline bij de Vaate, longarts Merem

Algemeen | 21 sep 2018

71 miljard euro beschikbaar voor de zorg

Den Haag, Komend jaar is er door het kabinet 71 miljard euro beschikbaar gesteld voor de zorg. Dat is 5 miljard meer dan dit jaar. De netto zorguitgaven groeien daarmee met 7 procent. Vanwege demografische ontwikkelingen wordt er meer zorg geleverd en er komen meer banen bij in de zorg. Ook zijn er nieuwe behandelingen, medische hulpmiddelen en medicijnen beschikbaar. Bovendien stijgen de lonen en ook de prijzen in de zorgsector. Als de hogere lonen en prijzen niet meegerekend zouden worden, gaat het om een groei van 3,5 procent.

Algemeen | 19 sep 2018

‘Zorgstelsel werkt vrij goed, maar niet zoals voorzien’

Tilburg, Het nieuwe zorgstelsel dat in 2016 in Nederland werd geïntroduceerd, presteert vooral goed als het gaat om de toegankelijkheid van de zorg. Het is echter lastig voor de verzekeraars om de kosten te beteugelen. De overheid speelt daarin een grotere rol dan voorzien. Dat concludeert Suzanne Ruwaard in het proefschrift dat ze op 14 september 2018 verdedigde aan Tilburg University.

Algemeen | 15 sep 2018

Medicijnen vaak niet goed bewaard

Het zorgvuldig bewaren van geneesmiddelen is belangrijk om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan te kunnen garanderen. Tot het verlaten van de apotheek worden geneesmiddelen gecontroleerd bewaard. Thuis is dat anders. Daar worden de bewaarcondities niet gecontroleerd en is het vaak moeilijk voor patiënten om te voldoen aan de bewaareisen.

Algemeen | 12 sep 2018

Luchtkwaliteit: een heldere blik op een complex probleem

Gezonde lucht staat bij de meeste Vlamingen bovenaan hun lijstje van bekommernissen. En terecht. Toch doet de huidige mediabelangstelling vaak onrecht aan de grote complexiteit eigen aan deze problematiek. Voor een heldere blik brengt VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, daarom vijf elementen voor het voetlicht die te weinig aan bod komen in het debat.

Algemeen | 11 sep 2018

Vroege groei-ontwikkeling kind van invloed op longgezondheid

De groei van kinderen in de eerste drie levensjaren beïnvloedt de ontwikkeling van hun longen en het risico op astma vanaf het 10e levensjaar. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal). Ze publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax

Algemeen | 10 sep 2018

Uw input is van belang, vul daarom vandaag nog de flitspeiling in.

Heeft u of iemand binnen uw gezin ervaring met het gebruik van medicijnen op recept of met verschillende merken medicijnen? Dan nodigen wij u graag uit om de  flitspeiling medicatiewisseling in te vullen.