Nieuws

Algemeen | 10 nov 2018

1 op de 4 is allergisch aan huisstofmijt. En U ?

Huisstofmijtallergie treft 25% van de Belgen!  Allergie wordt gekenmerkt door een overmatige en specifieke reactie van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen, namelijk allergenen. Dit resulteert in een brede waaier van symptomen die de levenskwaliteit en de algemene gezondheid van de persoon beïnvloeden. Gelukkig zijn er oplossingen zoals Acar’Up: een 100% natuurlijke oplossing die 99% van de huisstofmijten elimineert en zo uw symptomen beduidend vermindert. Meer informatie vindt u op acarup.com.

Vervelende symptomen
Verstopte of lopende neus
Niezen
Geïrriteerde en/of jeukende ogen
Astma
Slaapproblemen

Stuk voor stuk gevolgen die in het dagelijkse leven echt wel vervelend kunnen zijn: slecht slapen, zich zwak voelen, de werkdag met lood in de schoenen moeten starten…
Bij kinderen wordt het geheugen en de concentratie door het slaapgebrek beïnvloed wat vaak een negatieve invloed heeft op de schoolresultaten.

Verkoudheid of allergie ?
De reden waarom ongeveer een derde van de patiënten niet weet dat ze allergisch zijn aan huisstofmijten is omdat de oorzaak van de meest voorkomende symptomen vaak moeilijk te achterhalen is en dat er vele verschillende oorzaken kunnen zijn. Al te vaak denkt men een verkoudheid te hebben die blijft aanslepen.

Het is echter gemakkelijk om een allergie te onderscheiden van een verkoudheid:
Voelt U zich gehinderd door blootstelling aan stof?
Heeft u een jeukende neus, ogen of keel?
Heeft u deze symptomen het ganse jaar door?
Heeft u een lopende neus (lichte kleur = allergie, donkere kleur = verkoudheid)

Indien je meermaals ja hebt geantwoord, dan is de kans reëel dat je gevoelig of zelfs allergisch bent voor huisstofmijten. (Doe de test op https://acarup.com/nl/blog-huisst-of-mijt-allergie/) Spreek er over met jouw arts of apotheker

De verantwoordelijken – de huisstofmijten en hun allergenen
Ze zijn onzichtbaar, en toch zijn ze vrij schadelijk voor onze gezondheid. Huisstofmijten behoren tot de klasse van de spinachtigen. Ze houden van donkere, warme en vochtige plekken. De matras is veruit hun favoriete woonplaats  omdat ze dicht bij hun voedingsbron verblijven (het menselijk lichaam en onze huidschilfertjes), en omdat ze zich uitstekend kunnen schuilen in de middelste lagen van de matras waar het donker, warm en vochtig is, en waar ze bovendien niet aangevallen worden door producten (bvb biociden) die de mens kan gebruiken.

Huisstofmijten prikken of bijten niet. Maar ze produceren allergenen die voornamelijk in hun uitwerpselen voorkomen.  Deze allergenen verspreiden zich in de lucht en dringen bij inademing de longen binnen met als gevolg dat ze allergische reacties kunnen veroorzaken.

Komaf maken met de huisstofmijten om je allergie onder controle te houden.

In het geval van een huisstofmijtallergie is de grondige uitroeiing van de huisstofmijten die aan de basis liggen van de allergenen uiteraard een sterk aangeraden actie. Dan verdwijnt immers de oorzaak van de allergie en bijgevolg ook de allergische symptomen. De uitdaging is echter om de huisstofmijten die vaak in het midden van de matras leven, te kunnen verwijderen.

Acar’Up is een valstriksysteem dat heel eenvoudig is om te gebruiken en dat bedoeld is om de allergene huisstofmijten die in de matrassen, zetels, tapijten en in alle stoffen meubels zitten te verwijderen.

Enerzijds is er de oplossing in spray die de mijten uit de matras lokt. Deze oplossing bevat immers natuurlijke bestanddelen die dezelfde eigenschappen hebben als de feromonen die de huisstofmijten produceren om met elkaar te communiceren.  Anderzijds is er het technisch textiel waar de oplossing op wordt verstuifd, en waar de huisstofmijten naar migreren om zodoende gevangen te worden.

Bij elke toepassing op de matras en hoofdkussens wordt een grote meerderheid van de huisstofmijten gevangen genomen waardoor er na 3 toepassingen 99% van de huisstofmijten kunnen  verwijderd worden.

Verder nog enkele goede gewoonten en tips :

Verlucht de kamer minstens 15 minuten per dag
Hou de temperatuur op maximum 18°C.
Vermijd bronnen van vocht. Sluit de badkamerdeur en laat de was niet drogen in de slaapkamer.
Open het donsdeken op je bed overdag
Wissel wekelijks van lakens en was ze op 60°C.
Geef de voorkeur aan een bed met lattenbodem.
Geef ook de voorkeur aan synthetische stoffen voor een matras, dekbed of hoofdkussen.
Maak de kamer schoon met een stofzuiger met HEPA-filter

Bron: Gezondheid.be

Algemeen | 14 feb 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 8 feb 2019

Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!

Als die lieve huisdieren je geen niesbuien en traanogen zouden bezorgen, zou je het wel weten. Gelukkig bestaan er dus ook hypoallergene huisdieren waarbij je allergie wegblijft (of op z’n minst beperkt wordt).

Algemeen | 6 feb 2019

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaart 100e kinderboerderij rookvrij

Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. Was er in 2017 nog maar
een handjevol kinderboerderijen met maatregelen om kinderen te beschermen tegen de
schadelijke effecten van tabak. Met het onthullen van het rookvrije bord door staatssecretaris
Paul Blokhuis is kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede vanaf vandaag de 100e
kinderboerderij die rookvrij is.

Algemeen | 4 feb 2019

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Algemeen | 2 feb 2019

‘Apothekers verkopen, ondanks tekorten, medicijnen aan het buitenland’

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland.

Algemeen | 31 jan 2019

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.

Ontvang de nieuwsbrief