Algemeen | 21 feb 2018

‘Zorgwekkend aantal mensen niet bereid te reanimeren’

​Nog geen derde van alle Nederlanders zonder kennis van EHBO is bereid een AED te gebruiken om iemand te reanimeren. Het Rode Kruis noemt het zorgwekkend dat een grote groep mensen het apparaat niet wil bedienen.
Dat meldt het Rode Kruis woensdag op basis van onderzoek van Kantar Public. Logischerwijs ligt het percentage dat bereid is te reanimeren onder mensen met kennis van EHBO hoger, met 75 procent.

“Iedereen kan een AED bedienen, want het apparaat vertelt precies wat je moet doen”, aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis. “De meldkamercentralist begeleidt je door de reanimatie als je het alarmnummer belt. Ook de AED geeft vaak gesproken instructies.”

Tevens is een meerderheid van de mensen niet bereid een onbekende te reanimeren. 42 procent is bereid dit te doen.

Volgens de Hartstichting overlijden dagelijks 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Wanneer er binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren, dan stijgt de overlevingskans met bijna 50 procent.

Bron: https://www.nu.nl/lifestyle/5143547/zorgwekkend-aantal-mensen-niet-bereid-reanimeren.html