Algemeen | 4 feb 2018

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet.

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed. Kosten voor extra gezinshulp, dieet hulpmiddelen, reiskosten ziekenbezoek, medicijnen en particuliere verpleging. Al deze kosten kunt u opvoeren bij uw aangifte. Op Meerkosten.nl staat gedetailleerd beschreven welke kosten u wel of niet kunt opvoeren. Twee voorbeelden:

Hulpmiddelen
Voor hulpmiddelen bijvoorbeeld geldt dat eigen kosten voor steunzolen, elastische kousen, prothesen (ook gebitsprothesen), aanpassingen aan auto of fiets aftrek zijn. Maar kosten voor een bril, contactlenzen, krukken, een rollator, rolstoel, scootmobiel of woningaanpassing niet.

Extra gezinshulp
Huurt u zelf een gezinshulp in omdat u geen Wmo-indicatie heeft gekregen of omdat de Wmo-indicatie ontoereikend is, ook die kosten kunt u opvoeren. De eigen bijdrage Wmo is niet aftrekbaar.

Drempel
Niet alle extra zorgkosten zijn aftrekbaar. Er geldt een drempel. De hoogte van de drempel is afhankelijk van het (gezamenlijk) drempelinkomen. Ook hierover geeft Meerkosten.nl uitvoerig uitleg: drempel voor alleenstaanden, drempel fiscaal partners, drempelverhoging bij laag inkomen.

Negatieve belasting
Ook als uw inkomen laag is en u geen belasting hoeft te betalen, kunt u toch belastinggeld terugkrijgen vanwege extra zorgkosten. Dat komt door de Tegemoetkomingsregeling, een soort ‘negatieve belasting’: u krijgt geld terug dat u nooit hebt afgedragen. Als u zorgkosten opvoert bij uw aangifte, hoort u vanzelf van de Belastingdienst of deze regeling voor u geldt.

Dubbel voordeel
Aangifte doen loont vaak dubbel. U krijgt namelijk niet alleen belastinggeld terug. Door de aftrek wordt uw inkomen voor de berekening van eigen bijdragen voor zorg, hulp of voorzieningen lager. Daardoor gaan ook die eigen bijdragen naar beneden. Mogelijk krijgt u ook meer zorgtoeslag of huurtoeslag.

Meer weten
Ga naar www.meerkosten.nl. Heeft u vragen? Neem contact met het Nationale Zorgnummer.

Bron; https://iederin.nl/nieuws/18174/zorgkosten-terug-van-de-belasting/