Algemeen | 12 jan 2018

Tien tips om griep te voorkomen of niet verder te verspreiden

Griep
Word ziek
Vreemde tip, maar vandaag griep krijgen, kan een bescherming zijn tegen de griepepidemie van volgend jaar. “Ten minste wanneer je het geluk hebt dat volgend jaar hetzelfde type griepvirus rondwaart, dan ben je daartegen al beschermd”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Maar was je bijvoorbeeld in december grieperig ziek, dan zal je nu niet beschermd zijn tegen de griep die op ons afkomt. Dat is namelijk een ander type dan de december-griep.”
Gebruik alcohol
“Niet om te drinken”, corrigeert doktert Koen Magerman, klinisch bioloog van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis meteen. “Want het is bekend dat alcohol net ziek maakt. Kijk maar naar hoeveel kankers worden gelinkt aan alcohol. Maar alcohol in ontsmettingsgel helpt wél tegen de griep. Was – of liever schrob – eerst je handen met zeep en wrijf ze dan in met een alcohol houdende handgel. De alcohol zal de virussen op je hand doden. Als je dan toch met je handen aan je gezicht komt, zal je jezelf niet ziek maken.”
Nies in de holte van je geplooid arm
Beetje vreemd zicht misschien voor wie het je ziet doen, maar ze moeten je er dankbaar voor zijn. “Als je in je geplooide arm niest, dan zitten de ziektekiemen niet op je handen. Griep wordt het vaakst langs de handen doorgegeven”, zegt doktert Koen Magerman.
Veeg je toetsenbord proper
Niet iedereen op het werk heeft een vaste werkplek met eigen toetsenbord. Vaak zoeken we een lege werkplek, klikken daar onze laptop in het docking station en sluiten daar een gemeenschappelijk toetsenbord op aan. “Misschien was de vorige gebruiker van dat toetsenbord al besmet met het griepvirus en hoestte of niesde hij of zij op het klavier. Dus: beter eerst afkuisen”, zegt Koen Magerman.
Alleen een professioneel masker helpt
In het Oosten zie je het vaak: mensen met een mondmasker, om niet ziek te worden. Marc Van Ranst gelooft er niet in. “Zo’n stoffen doekje voor je mond, het zal het griepvirus niet weghouden. Alleen een professioneel masker kan dat. En handschoenen dragen is al even zinloos. Want ook met handschoenen zal je onbewust je gezicht nog aanraken en zo de ziektekiemen langs je mond, neus of ogen binnenbrengen.”
Vroeg naar bed
Simpel trucje: wie nu veel slaapt en gezond eet, maakt zich weerbaarder. Ook tegen de griep.
Houd je kinderen thuis
Het lijkt een extreme maatregel, maar het klopt wel degelijk dat kinderen het griepvirus razendsnel doorgeven. “Dat komt niet doordat zij dicht bij elkaar leven en spelen in de klas”, zegt Marc Van Ranst “Wel doordat kinderen nog zo’n ontzettend gezonde slijmvliezen hebben. Zij produceren nog miljarden partikels van het griepvirus. Dat zorgt voor een razendsnelle verspreiding in de scholen. Vanaf ons 50ste zijn onze slijmvliezen minder actief en produceren we minder grieppartikels”, zegt Marc Van Ranst.
Laat je nu nog vaccineren (zelfs al is het geen o-maand)
Nee, het is nog niet te laat voor een griepvaccin. Tenminste wanneer je de eerste twee weken na het vaccin niet besmet raakt. Want zo lang duurt het eer het vaccin werkt en je beschermt. “Maar de beste maanden om je te vaccineren zijn de o-maanden, de maanden met en o in de naam dus, oktober en november”, zegt Marc Van Ranst.
Zakdoek
Houd een papieren zakdoekje voor je mond als je niest of hoest. Gebruik de zakdoekjes éénmalig. Gooi ze daarna meteen in de vuilnisbak
Thuisblijven
Simpelste raad, waar alle experts op aandringen: blijf thuis als je ziek bent. Zo zal je het snelst (na één week) genezen en anderen niet ziek maken