Algemeen | 15 apr 2018

Therapietrouw bij astma en COPD kan beter

Uit onderzoek onder ruim 700 mensen met COPD en astma blijkt dat bijna 1 op de 4 mensen met COPD (24%) en meer dan 1 op de 3 mensen met astma (36%) afwijkt van het medicatievoorschrift van de arts.
Daarnaast heeft meer dan de helft van de bevraagde astmapatiënten (56%) en bijna de helft van de mensen met COPD (45%) behoefte aan extra hulp bij het omgaan met medicijnen. Deze extra hulp kan bestaan uit extra controle, uitleg over bijwerkingen, ademhalingsoefeningen en wat te doen bij verergering van de klachten.

Meebeslissen
Tot slot is het opvallend dat een kwart tot een derde van de mensen met astma aangeeft dat zij onvoldoende kunnen meebeslissen over de behandeling. En bij COPD patiënten loopt dit zelfs op tot 40% (bij de COPD patiënten die niet afwijken van het medicatievoorschrift). Voor zorgverleners valt nog veel winst te behalen in het bevorderen van therapietrouw. Niet alleen gezondheidswinst, maar ook qua (kosten)effectiviteit door betere voorlichting, controles en ondersteuning.

Factsheets
Om zorgverleners, maar ook beleidsmakers, zorgverzekeraars en longpatiënten zelf, hiervan bewust te maken heeft het NIVEL in opdracht van het Longfonds twee factsheets over medicatiegebruik bij astma en COPD ontwikkeld.

De factsheets zijn gebaseerd op gevalideerde vragenlijsten die juli 2017 door het NIVEL zijn uitgezet onder het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG).

Bron: Longfonds