Algemeen | 3 apr 2018

Schoonmaaksprays zeer schadelijk

Het regelmatig gebruik van schoonmaakmiddelen, in de vorm van een spray, is net zo schadelijk voor uw longen als het roken van een pakje sigaretten per dag. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen, die de sprays afraden. De studie verscheen in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

De studie analyseerde gegevens van ruim 6000 mensen in diverse Europese landen die gedurende 20 jaar werden opgevolgd en bij wie in die periode minstens drie keer de longfunctie werd onderzocht. Ruim de helft van de deelnemers was een vrouw en de gemiddelde leeftijd bij de start van het onderzoek was 34 jaar. De onderzoekers vergeleken de longfunctie van de mensen die beroepshalve schoonmaakten, die frequent het eigen huis schoonmaakten en die nooit schoonmaakten.

De longfunctie van vrouwen die schoonmaakster waren of die op dagelijkse basis schoonmaakmiddelen thuis gebruikten, was in de studie vergelijkbaar met die van iemand die 10 tot 20 jaar lang 20 sigaretten per dag rookt. Mensen die vaak schoonmaken hebben ook tot veertig procent meer kans om astma te ontwikkelen. Dat heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met de chemische producten die daarbij gebruikt worden. Vooral producten in sprayvorm, zoals ovenproducten en producten om vlekken te verwijderen, zouden schadelijk zijn. De fijne deeltjes kunnen tot vier uur in de woning hangen en kunnen tot diep in de longen doordringen. De onderzoekers raden aan om schoon te maken met een ouderwets sopje of een microfiber doekje.

Bron: gezondheid.be