Algemeen | 14 mei 2018

Schildklierpatiënten onnodig veel klachten

UrmondIn Nederland gebruiken ruim 500.000 patiënten schildklierhormonen. Bij een groot deel van deze patiënten is deze medicatie niet goed ingesteld. Het gevolg is ernstige klachten met een grote impact op het dagelijks leven.
Schildklier Organisatie Nederland (SON) is ervan overtuigd dat een beter inzicht bij de patiënt over het proces van instellen en een goede samenwerking tussen arts en patiënt tot betere resultaten leidt. Daarom staat de Week van de Schildklier (14 – 18 mei 2018) in het teken van optimaal instellen.

Tijdens deze week zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON met een informatiestand aanwezig op maandagochtend 14 mei van 9.30 tot 12.30 uur in het Zuyderland Medisch Centrum te Sittard – Geleen (dr. H. van der Hoffplein 1).

Optimaal instellen luistert nauw
Goed instellen op schildklierhormoon (levothyroxine) is vaak lastig. In de praktijk blijkt dat veel patiënten (nog) niet goed zijn ingesteld. Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de normaalwaarden vallen. Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden ‘normaal’ zijn. Als een schildklierpatiënt bij ‘normale waarden’ nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een wereld van verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus nauw, vraagt inzicht van de patiënt en een goede samenwerking tussen arts en patiënt. SON heeft een folder ontwikkeld die inzicht en handvatten biedt voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Deze is in de informatiestand gratis verkrijgbaar.

Over de schildklier
Naar schatting hebben bijna 1 miljoen mensen in Nederland een schildklieraandoening. Slechts de helft hiervan heeft een diagnose. De schildklier is een klein orgaantje in de hals dat belangrijk is voor het functioneren van vele processen in het menselijk lichaam. Als die klier ontregeld is, kunnen mensen allerlei (vage) klachten krijgen. Daardoor duurt het vaak lang voordat een diagnose wordt gesteld en een behandeling start. Terwijl de aandoening een grote invloed heeft op het dagelijks leven en welbevinden. Mensen met een schildklieraandoening kunnen alleen een normaal leven leiden als ze zo goed mogelijk zijn ingesteld op hun medicijnen.

Bron; Blikopnieuws.nl

Algemeen | 17 aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.

Algemeen | 15 aug 2018

‘E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht’

Het roken van e-sigaretten zou meer schade aan het lichaam toebrengen dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de sigaretten mogelijk belangrijke immuuncellen beschadigen.

Algemeen | 13 aug 2018

Vrouwen met astma ontwikkelen vaak ook COPD

Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.

Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.

Algemeen | 11 aug 2018

Hittegolf best goed voor je gezondheid

Maatricht, Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. Hannah Pallubinsky is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

Algemeen | 9 aug 2018

Consumentenbond waarschuwt dat inspectie niet ingrijpt bij falende thuiszorg

De Consumentenbond heeft na eigen onderzoek geconstateerd dat veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg, en dat de inspectie niet ingrijpt.

Algemeen | 7 aug 2018

Slechte luchtkwaliteit in hele land door smog

Vandaag, maandag 6 augustus, en morgen dinsdag 7 augustus is er kans op smog door ozon in Nederland. ‘Voor maandag kan de luchtkwaliteit “slecht” worden in het zuiden van Nederland’. Voor dinsdag geldt dit voor het gehele land’, zo meldt het RIVM maandag.