Algemeen | 16 apr 2018

Rianne de Vries (AMC) winnaar Longdagen Publieksprijs 2018

Ermelo, 12 april 2018 –Rianne de Vries, onderzoekster van het AMC, heeft de
Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste onderzoek volgens
patiënten. Haar onderzoek naar de SpiroNose, een slim apparaatje dat
longziekten ruikt, werd door het aanwezige publiek op de Longdagen als
winnaar gekozen. Deze ontmoeting tussen wetenschappers, zorgverleners en
patiënten vond de afgelopen week plaats in Ermelo.
De Vries ontving de prijs voor haar onderzoek naar de SpiroNose. Deze elektronische
‘neus’ kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand
heeft. Voor veel mensen kan het soms lang duren voordat de juiste diagnose door de arts
wordt gesteld. Voor mensen met astma, COPD en andere longziekten, kan dat grote
gevolgen hebben. De SpiroNose kan dit tijdrovende proces versnellen.
De verwachting is
dat patiënten in de nabije toekomst al bij de huisarts kunnen blazen door het apparaat.
Met de Publieksprijs wint De Vries een bedrag van
€ 2.500.
Winnaar Sterk Participatie Prijs
De Sterk Participatie Prijs is gewonnen door Karen Moor van het Erasmus MC. Zij ontving
de prijs voor haar onderzoek naar de ontwikkeling en evaluatie van een
thuismonitoringsprogramma voor patiënten met idiopathische pulmonale fibrose. Via dit
programma kunnen patiënten thuis hun longfunctie meten en klachten online bijhouden.
Karen Moor won de prijs omdat zij volgens de beoordelingscommissie als beste
patiëntparticipatie heeft geborgd in haar onderzoeksproject. Aan d
e prijs is een
geldbedrag gekoppeld van
€ 15.000. De Sterk Participatie Prijs is dit jaar voor het eerst
uitgereikt.
Dirkje Postma Talent Award subsidie
Mirjam Kool ontving voor haar onderzoek naar sarcoïdose de Dirkje Postma Talent Award.
Bij sarcoïdose vormen zich ophopingen van ontstekingscellen vooral in de longen. Soms
gaan die niet meer weg. Kool wil met haar onderzoek uitvinden waarom dat zo is en zo de
sleutel vinden voor een betere behandeling. “Natuurlijk hoopte ik dat ik zou winnen, maar
ik had het niet verwacht! Ik ben een groot bewonderaar van Dirkje Postma en daarom
extra trots dat ik deze prijs krijg. Maar het is vooral heel belangrijk voor mensen met
sarcoïdose. De ziekte komt namelijk niet veel voor, waardoor het lastig is om geld te
krijgen voor onderzoek. Met deze prijs kunnen we hard aan de slag”, aldus de
onderzoekster.
Stimuleren talentvolle onderzoekers
De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het
Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen. Met deze subsidie
van
€ 200.000 kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.
Zo helpt het Longfonds hen met de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière. Het
stimuleren van talentvolle onderzoekers komt het longonderzoek in Nederland ten goede.

Bron: Persbericht Longfonds, NVALT, NRS