Algemeen | 18 mrt 2018

Platform waarschuwt voor gevaren bij gebruik houtkachels

Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD’s, het RIVM en het Longfonds.

Volgens het platform is het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren toegenomen. Ongeveer 14 procent bezit een hout gestookte installatie. Het stoken van hout kan voor omwonenden overlast veroorzaken in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Ook draagt de stook bij aan de hoeveelheid fijnstof in het milieu, aldus het platform.

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is medeondertekenaar van het advies, al zegt deze organisatie het niet met alle punten eens te zijn. Volgens het NHK draagt houtstook door particulieren slechts voor minder dan 1 procent bij aan fijnstofuitstoot. Desalniettemin wil de NHK dat cijfer “de komende jaren” halveren.

Stookalarm
Het platform roept de staatssecretaris op “actie te ondernemen om dit probleem te voorkomen dan wel sterk te verminderen”. Zo zouden gemeenten praktische instrumenten nodig hebben om vast te stellen of er sprake is van overlast of kans op gezondheidsschade voor omwonenden. Bij ongunstige meteorologische omstandigheden, zoals weinig wind, zou een stookalarm kunnen worden ingesteld. Zelfs mogelijk gevolgd door een stookverbod.

Voor zo’n verbod en handhavend optreden moet wel wetgeving komen. “Dit vraagt om een landelijke regeling”, zo stelt het platform.

Ook wil het platform dat een overheidssubsidie op de zogenoemde pelletkachel heroverwogen wordt. Hoewel deze kachels minder fijnstof uitstoten, vervuilen ze altijd nog meer dan verwarming via gas of stroom, aldus het platform.

Bron:  Nu.nl