Algemeen | 23 feb 2018

OM gaat tabaksfabrikanten niet vervolgen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag besloten vier grote tabaksfabrikanten niet te vervolgen. Hiermee gaat het OM niet mee in de aangifte tegen de industrie.
Volgens het OM is roken dodelijk en het produceren van sigaretten draagt daar aan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet.

Het OM ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging en zal daarom geen verder onderzoek doen.

De aangifte werd gedaan door strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq, mede namens de 43-jarige Anne Marie van Veen uit Zwolle. Zij rookte dertig jaar en heeft nu uitgezaaide longkanker. van Veen houdt de tabaksindustrie verantwoordelijk voor haar rookverslaving en wil een verbod op tabak.

Ficq stelde eerder naar het Hof te stappen, mocht justitie besluiten niet te vervolgen. Door middel van een Artikel 12-procedure kan dan alsnog een vervolging worden afgedwongen. Later op donderdagochtend geeft de advocaat een persconferentie.

Lucky Strike
British American Tobacco (BAT) heeft “met instemming kennisgenomen” van het besluit van justitie om de grote tabaksfabrikanten niet strafrechtelijk te vervolgen. “Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht”, stelt de Nederlandse tak van het bedrijf.

BAT produceert sigarettenmerken als Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall en Rothmans. Het is een van de vier grote bedrijven waartegen aangifte was gedaan.

Mishandeling
In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

Sigaretten zouden makkelijker rookbaar en extra verslavend worden gemaakt door de toevoeging van onder meer honderden stoffen. Door middel van kleine gaatjes in filters van ‘sjoemelsigaretten’ zouden testmachines worden bedrogen die de schadelijkheid van sigaretten meten. Dit laatste wordt bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Organisaties
Ficq kon de afgelopen tijd tal van maatschappelijke en beroepsorganisaties bijschrijven op haar lijst. Onder meer medische centra, huisartsen, kinderartsen en de verslavingszorg steunen de aangifte.

Ook de grootste beroepsorganisatie in de zorg, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en het Longfonds hebben zich aangesloten.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Bron: Nu.nl